Πολιτισμός

25η Μαρτίου: Έφτασε στην χώρα μας η περίφημη γαλλική ταπισερί

Στην Ελλάδα έφτασε, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, η περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», που παραχώρησε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τοποθετηθεί έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα «έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας από τον 17ο αιώνα, ο οποίος κοσμεί από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο έργο θα δανειστεί στην Ελλάδα για έναν χρόνο, ενώ για το εν λόγω ζήτημα υπήρξε και επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του Γάλλου ομολόγου του Ρίτσαρντ Φεράντ.

vouli_gallia1


Η «Σχολή των Αθηνών», θα είναι δώρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα, επ' αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και απεικονίζει τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας να κάθονται αντικριστά. Σημειώνεται πως στην έκθεση του πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση «η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας».

tapetsaria2

Πρόκειται για τον πιο γνωστό πίνακα με θέμα την Επανάσταση του 1821 που φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα. Μάλιστα για να καταφέρει να τελειώσει το έργο του ο Νικηφόρος Λύτρας βασίστηκε στις διηγήσεις του στρατηγού Κωνσταντίνου Κανάρη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Αποσυνδέστε αμέσως το Wi-Fi" Τι τρομερό διαπίστωσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατά την επίθεση κατά των στρατιωτικών αεροδρομίων

Ποιες διαπιστώσεις και τρομερά συμπεράσματα αφορούν σαφώς την ελληνική πολεμική μηχανή σε περίπτωση ελληνοτουρκικής...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή του Βορονέζ προκάλεσε σοβαρές ζημιές -Πεσκόφ: Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με πάταγο στο Κίεβο

Ρώσος Στρατηγός Karakaev: «Ο Oreshnik μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη»- Η Ρωσία είναι έτοιμη. Τα αντίποινα...