Κική Δημουλά
Πολιτισμός
Ενημερώθηκε στις:

Κική Δημουλά: Το τελευταίο «αντίο» στη σπουδαία ποιήτρια

Η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 89 ετών, μετά από νοσηλεία λίγων ημερών σε νοσοκομείο.

Πλήθος κόσμου – συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι των γραμμάτων, πολιτικοί και απλοί πολίτες – συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στην πολυβραβευμένη ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία έφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μετέβησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλοπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, στην κηδεία παραβρέθηκαν οι Δημήτρης Λιγνάδης, Σταύρος Ξαρχάκος, Λίνα Νικολακοπούλου, Ζυράννα Ζατέλη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Νίκος Δήμου, Κώστας Γεωργουσοπουλος, Γιώργος Μεσσάλας, Γιάννης Παπαθανασίου κ.ά.

Επικήδειους επρόκειτο να εκφωνήσουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Άννα Μπενάκη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η κηδεία, όπως είχε κάνει γνωστό το υπουργείο Πολιτισμού, τελείται δημοσία δαπάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη σπουδαία ποιήτρια και ακαδημαϊκό. Επιπλέον, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προανήγγειλε πως θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη μνήμη της.

Δηλώσεις

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος σημείωσε ότι η Κική Δημουλά «ήταν μία ποιήτρια που έκανε την καθημερινότητα μεταφυσική, έκανε το λίγο πολύ, έκανε αιωνιότητα τη θνητότητα».

Από την πλευρά του, ο ζωγράφος Σωτήρης Σορόγκας σημείωσε πως θα λείψει σε όλους η ποίηση της Κικής Δημουλά, η οποία «είχε μια ευαισθησία που ξεπέρναγε το μέτρο».

Σε δήλωσή του, ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός τόνισε πως τα λόγια είναι περιττά για την απώλεια μιας τέτοιας ύπαρξης και πρόσθεσε ότι η Κική Δημουλά τον τίμησε με τη φιλία της.

Η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου σε ηλικία 89 ετών, μετά από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά απεβίωσε στις 17.56 το Σάββατο «λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ