Σε επανακαθορισμό της πολιτικής της τακτικής προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο την απεμπλοκή της από τη θέση του αμυνόμενου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την αρχειοθέτηση των κατηγοριών για την πλειονότητα των ελεγχθέντων βουλευτών παρέχουν στο Μέγαρο Μαξίμου το έναυσμα για μια αντεπίθεση πολιτικού χαρακτήρα ενόψει της προεκλογικής περιόδου.
Η ρητορική της αντεπίθεσης και οι αιχμές προς τη Δικαιοσύνη
Η κυβερνητική επιχειρηματολογία εστιάζει πλέον στην ηθική αποκατάσταση των στελεχών που απαλλάχθηκαν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στους πρώην υπουργούς, κ.κ. Κώστα Τσιάρα, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, οι οποίοι είχαν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας. Χαρακτηρίζοντάς τους ως έντιμα στελέχη που υπέστησαν δημόσιο διασυρμό, κάλεσε την αντιπολίτευση να απολογηθεί για τις κατηγορίες περί «κυβέρνησης υποδίκων».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος διαχείρισης της δικογραφίας επέτρεψε την εμπλοκή του θεσμού στον εγχώριο κομματικό ανταγωνισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη του κόμματος στους τέσσερις βουλευτές που παραπέμπονται για πλημμεληματικές πράξεις, τονίζοντας ότι το τεκμήριο της αθωότητας διασφαλίζει τη δυνατότητα εκ νέου υποψηφιότητάς τους.
Η διαχείριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Πέρα από την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη συσπείρωση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί εσωτερικές πιέσεις και παράπονα από βουλευτές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι οι γρήγορες παραιτήσεις και η άρση ασυλιών στερούσαν από τα στελέχη την αναγκαία πολιτική κάλυψη.
Με τη δημόσια παροχή πλήρους στήριξης, ακόμη και στους διωκόμενους, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να:
Εξαλείψει εστίες εσωκομματικής δυσαρέσκειας.
Αποτρέψει πιθανές διαρροές προς άλλα σχήματα, εν μέσω σεναρίων για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά.
Ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης εντός του κομματικού μηχανισμού.
Η στρατηγική αυτή αναμένεται να επισφραγιστεί τη Δευτέρα, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο.