Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί οι Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές στην Κρήτη, καθώς το νησί μετατρέπεται πλέον στην κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών, με τα κυκλώματα των διακινητών να μεταφέρουν εκατοντάδες άτομα από τις ακτές του Τομπρούκ της Λιβύης.

Μέσα σε ένα δραματικό 48ωρο, οι αρχές κυριολεκτικά έχασαν το μέτρημα, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από 600 αφίξεις, με το 40% εξ αυτών να επικεντρώνεται στο Ηράκλειο και τις υπόλοιπες να διασκορπίζονται από τη Γαύδο μέχρι την Ιεράπετρα.
Το μπαράζ των εντοπισμών ανάγκασε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, να παρέμβει εκτάκτως από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, ο υπουργός προειδοποίησε με αυστηρότερες παρεμβάσεις εάν αυτή η πίεση μονιμοποιηθεί.
«Αν οι ροές στην Κρήτη γίνουν κανόνας, θα πάρουμε πολύ πιο σκληρά μέτρα, ακόμα και πάνω από την αναστολή ασύλου. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ό,τι το 2015-2016 που λιάζονταν. Η χώρα έχει σύνορα και θα φυλάσσονται», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η βασική γραμμή της Αθήνας παραμένει η αποτροπή.

Μπαράζ διασώσεων από τη Γαύδο μέχρι την Ιεράπετρα
Στο πεδίο των επιχειρήσεων, το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή μέσων της Frontex και παραπλεόντων εμπορικών πλοίων, συμμετείχε σε διαδοχικές γιγαντιαίες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σαπιοκάραβων που έπλεαν σε δυσχερή θέση:
Νότια της Γαύδου: Εντοπίστηκαν διαδοχικά τρεις λέμβοι με 35, 63 και 32 αλλοδαπούς αντίστοιχα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μέσω Σφακίων στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων. Άλλες δύο καραβιές με 40 και 58 άτομα οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Σούδας.
Καλοί Λιμένες & Ηράκλειο: Πλοίο της Frontex και περιπολικά του Λιμενικού περισυνέλεξαν 60 και 40 άτομα αντίστοιχα, τα οποία προωθήθηκαν με λεωφορεία στο λιμάνι του Ηρακλείου. Παράλληλα, φορτηγό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης εντόπισε τρεις λέμβους με συνολικά 142 αλλοδαπούς, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Αγία Γαλήνη και οδηγήθηκαν στο Ρέθυμνο.
Ιεράπετρα: Ιταλικό αλιευτικό εντόπισε λέμβο με 37 άνδρες νότια της νήσου Χρυσής, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον οικισμό Καλογέροι.
Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 20χρονου υπηκόου Νότιου Σουδάν, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους συνεπιβάτες του ως ο διακινητής που εισέπραξε αμύθητα ποσά για να τους μεταφέρει από τη Λιβύη.

Υπερδομές, αντιδράσεις και το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης
Η ραγδαία αύξηση των ροών έχει ανάψει φωτιές στην τοπική κοινωνία της Κρήτης. Ήδη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εξέφρασε ένα ηχηρό «όχι» στη δημιουργία δομής μεταναστών στις Μαλάδες, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για «υπερδομές-φυλακές» που θα εξελιχθούν σε εστίες εξαθλίωσης.
Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι για τα Χανιά έχει βρεθεί προσωρινή λύση καταγραφής σε κλειστό χώρο σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι από τις 12 Ιουνίου τίθεται σε πλήρη ισχύ το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο προβλέπει εξπρές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων εντός 12 εβδομάδων και άμεσες επιστροφές για όσους δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το νέο κύμα που απειλεί τη νότια Ελλάδα.