Κυβέρνηση

Απάντηση Δαβάκη στην «Καθημερινή» για το ρεπορτάζ σχετικά με το ολλανδικό πλοίο στην Κάσο

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Σε ευθεία διάψευση του ρεπορτάζ της «Καθημερινής» προχώρησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, επιχειρώντας να «μαζέψει» το περιστατικό με το ολλανδικό πλοίο «Maasvliet» και την τουρκική παρέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με εμφανώς αιχμηρό ύφος, ο υφυπουργός αμφισβήτησε την ακρίβεια των δημοσιογραφικών πληροφοριών: «Το περιστατικό με ολλανδικό πλοίο δεν έγινε ανοιχτά της Κάσου… είναι δημοσιογραφική πληροφορία. Εγώ σας λέω την αλήθεια. Ο κ. Νέδος (σ.σ. ο συντάκτης του επίμαχου ρεπορτάζ) γεωγραφικά μπορεί να είχε κάποια απόκλιση».

Την ίδια στιγμή, επιχείρησε να υποβαθμίσει το εύρος του συμβάντος, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες του πλοίου είχαν κανονικά αδειοδοτηθεί: «Άδεια για εργασίες συντήρησης υπάρχοντος καλωδίου εξεδόθη, υπήρξε NAVTEX».

Ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο παραμένει η τουρκική παρέμβαση — κάτι που ο ίδιος δεν αμφισβήτησε.

Αντιθέτως, παραδέχθηκε ότι η Άγκυρα επιχείρησε να μπλοκάρει τη δραστηριότητα: «Η Τουρκία, επικαλούμενη το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ζήτησε από το ολλανδικό πλοίο να πάρει άδεια από αυτήν — κάτι που δεν έγινε», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός άμυνας.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αποτέλεσμα είναι ένα: το ολλανδικό πλοίο παραμένει δεμένο στην Αίγυπτο, αναμένοντας το «πράσινο φως» για να συνεχίσει τις εργασίες του.

Και το ερώτημα που αιωρείται βαραίνει περισσότερο από τις διαψεύσεις.

Γιατί, όσο κι αν η Αθήνα αποδομεί το τουρκικό αφήγημα, μένει να φανεί αν στην πράξη το «ok» περνά —άτυπα ή μη— και από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ