Στη «σκιά» των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά από την ανακοίνωση του πακέτου των 1,7 δισ. ευρώ από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά «παραδοτέα» από τους υπουργούς του στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
«Χρειάζεται να κάνουμε ακόμα περισσότερα - συνολικά ως κυβέρνηση, αλλά και ο κάθε υπουργός στο χαρτοφυλάκιό του, ειδικά σε ζητήματα αντιμετώπισης κόστους ζωής με "παραδοτέα" μέχρι τις εκλογές, για να πετύχουμε το στόχο της επανεκλογής» λέγεται χαρακτηριστικά πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην κυβέρνηση έχει φτάσει η «γκρίνια» πως δεν ακούστηκε κάτι για την ακρίβεια στη ΔΕΘ και η απάντηση που δίνεται, είναι πως όσο η χώρα εκπέμπει σταθερότητα και ισχυροποιείται, τόσο οι πολίτες θα παίρνουν πίσω όσα στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στη «σκιά» των δημοσκοπήσεων
Σαν μία πρώτη «γεύση» από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση εκτιμά πως οι πολίτες «βλέπουν ότι γίνονται πράγματα», ωστόσο γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες και ζητούν δικαίως αυτές να καλυφθούν.
«Εμείς έχουμε μπροστά μας περίπου ενάμιση χρόνο, να δουλέψουμε σκληρά σκύβοντας το κεφάλι και τότε να αξιολογηθούμε από τους ψηφοφόρους», επισημαίνουν από το Μαξίμου, αν και είναι σαφές, πως το χρονικό ορόσημο είναι πολύ νωρίτερα, καθώς αν η ΝΔ δεν πάρει σύντομα ένα «μπουστάρισμα» στις δημοσκοπήσεις, τότε η νίκη θα φαντάζει άπιαστη.
«Σταθερότητα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και υπεροχή στη δεύτερη τετραετία»
Συγκεκριμένα για τις μετρήσεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί, η κυβέρνηση εκτιμά πως οι πολίτες θα μπορέσουν να αντιληφθούν περισσότερο την όποια αξία των μέτρων, όταν τα “δουν” στην τσέπη τους.
«Δική μας δουλειά είναι να τα εξηγήσουμε με σεμνότητα όταν έρθει η και η ώρα του προϋπολογισμού για το 2026», τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες.
Στην ανάλυση που κάνει το Μαξίμου, θεωρεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο ερώτημα για το αν είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα ποσοστά ικανοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερα, όταν η ερώτηση γίνεται για κάθε μέτρο ξεχωριστά, σε σχέση με το όταν αυτή διατυπώνεται ως γενική ερώτηση για το σύνολο των εξαγγελιών. Επίσης, εκτιμάται ότι η ΝΔ επανακτά τις δυνάμεις της σε ειδικά κοινά, όπως οι νέοι (17-30 ετών) ή στην ηλικιακή κατηγορία (45-64 ετών).
«Δεν καβαλάμε κανένα καλάμι»
Έχει ενδιαφέρον δε και κάτι ακόμη το οποίο φέρεται να λέει ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του και δεν αφορά τα νούμερα των φοροαπαλλαγών και το κέρδος στην τσέπη κάθε πολίτη.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός επισημαίνει στους συνομιλητές του πως δεν είναι μόνο η εφαρμοσμένη πολιτική το μοναδικό πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση κρίνεται.
«Οι πολίτες μπορεί να μας συγχωρούν αστοχίες, σίγουρα όμως δεν ανέχονται αλαζονείες. Πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα, αλλά δεν περιμένουν να λύσουμε μονομιάς όλα τα προβλήματα. Έχουν όμως την απαίτηση να βλέπουν την κυβέρνηση να προσπαθεί και την απαίτηση να μην καβαλάμε το καλάμι της εξουσίας» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης και στις ιδιωτικές συζητήσεις του και δημόσια.
«Απορρίπτουμε το ΝΔ ή χάος»
Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ χτυπάει κόκκινο, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να οχυρωθεί πίσω από μία σκληρή κομματική θέση. Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, «πρέπει να μπορούμε κάπου να συναντιόμαστε στο πεδίο της λογικής, του ρεαλισμού και του αποτελέσματος».
Ταυτόχρονα, κρίνεται ως μη επαρκής η λογική ότι δήθεν η ΝΔ είναι καλή, επειδή οι άλλοι είναι χειρότεροι.
«Ο πρωθυπουργός έχει ως στόχο κάθε μέρα η χώρα μας να αλλάζει, αλλάζοντας και εμείς, και με το σκεπτικό ότι πάντα προτιμότερη είναι μία κυβέρνηση που κάνει και λάθη, από μία λάθος κυβέρνηση» σχολιάζουν συνεργάτες του.