Ισχυρό μήνυμα ενότητας, συνεργασίας και αναγνώρισης του ρόλου των πρυτάνεων και των διοικήσεων των ΑΕΙ, θέλησε να δώσει η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, απευθυνόμενη, νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, στην 109η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Πάντειου Πανεπιστημίου. «Με σεβασμό και συλλογική προσπάθεια, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο που εμπνέει, καινοτομεί και οδηγεί το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας την «απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και την αναγνώρισή του, ως θεμέλιο λίθο της προόδου, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής».
Η υπουργός παρουσίασε στις πρυτανικές Αρχές, τις βασικές πτυχές του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ κατέγραψε και τις παρατηρήσεις τους επί ορισμένων διατάξεων, τις οποίες, όπως είπε, θα εξετάσει πολύ προσεχτικά, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της Συνόδου, αναδείχθηκαν προτεραιότητες στις οποίες ήδη το υπουργείο συμβάλλει σημαντικά, όπως είναι η κατοχύρωση ασφαλούς και ποιοτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για όλους, η ανάγκη για αποτελεσματική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η χρηματοδοτική στήριξη των ερευνητικών υποδομών και της καινοτομίας και η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, η προώθηση της διεθνοποίησης μέσω στρατηγικών συνεργασιών, αγγλόφωνων προγραμμάτων και κοινών προγραμμάτων, καθώς επίσης και η ενίσχυση της φοιτητικής καθημερινότητας με βελτίωση των εστιών, της σίτισης και της μετακίνησης.
Όπως ανέφερε η κα. Ζαχαράκη κατά την τοποθέτησή της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να στηρίζει ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια, με στρατηγικές επενδύσεις, θεσμικές πρωτοβουλίες και ανοιχτό διάλογο, για την ενίσχυση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προσφοράς τους στην κοινωνία».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια και την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας, με την υπουργό να παρουσιάζει τους έξι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου, που έχει σχεδιαστεί με στόχο να θωρακίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ασφάλεια των χώρων εκπαίδευσης και έρευνας. «Δεν θα είμαι παρατηρήτρια στις καταστάσεις, αλλά θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστεί στην πράξη στο νομοσχέδιο. Σκοπός μας να γίνουμε επιβοηθητικοί για εσάς τους πρυτάνεις και ασφαλώς για τις οικογένειες και τα παιδιά μας», ανέφερε.
«Με ενισχυμένες πειθαρχικές διαδικασίες, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και τη δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας, στοχεύουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου η μάθηση και η καινοτομία θα ανθίζουν ανεμπόδιστα», τόνισε.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην υποχρέωση των Πρυτανικών Αρχών να καταθέσουν τα σχέδια ασφαλείας μέχρι τέλη Αυγούστου, ως ξεκάθαρο όρο ακόμη μεγαλύτερης εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους, για την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. «Καθαροί κανόνες – καθαρές ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κα. Ζαχαράκη επεσήμανε την ανάγκη για «δίκαιη διαχείριση των φοιτητών», με ρυθμίσεις για τους ανενεργούς φοιτητές που, όπως είπε, «αφενός εξασφαλίζουν για πρώτη φορά τη διαφάνεια και αφετέρου δίνουν δεύτερες ευκαιρίες, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον».
Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι από το 2019 έως σήμερα η αύξηση είναι της τάξης του 28%, ποσοστό που σε πραγματικά ποσά ξεπερνά τα 130 εκ. ευρώ στα τακτικά κονδύλια, με παράλληλη ενίσχυση της φοιτητικής στέγης κατά 100%, καθώς μέσα σε έξι χρόνια το επίδομα ανήλθε στα 87 εκ. ευρώ, στηρίζοντας τα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες οικογένειες. Διατέθηκαν επιπλέον, μέσω του ΠΔΕ για υποδομές, περίπου 590 εκ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ 479 εκ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 450 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 132 εκ. για εξοπλισμό/ψηφιοποίηση/καινοτομία.
«Συνολικά, για την περίοδο 2021-2025, η χρηματοδότηση των ελληνικών ΑΕΙ φτάνει το 1,5 δις. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη το δημόσιο πανεπιστήμιο, μέσα από καινοτόμες δράσεις που ενισχύουν την ερευνητική δυναμική και την τεχνολογική υπεροχή των ιδρυμάτων», είπε η κα. Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αφήνει τα ελληνικά πανεπιστήμια στο περιθώριο, αλλά τα θέτει στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή. Το όραμά μας είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αυτόνομο, σύγχρονο, και ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο, που συνδυάζει την ακαδημαϊκή αριστεία με την κοινωνική ευθύνη», ανέφερε.
Σύμφωνα με την Υπουργό, η συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης συμπληρώνεται από την προώθηση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, την εκπαιδευτική υποστήριξη επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών, καθώς και την ουσιαστική σύνδεση της ακαδημαϊκής ποιοτικής έρευνας με την αγορά εργασίας, μέσα από καινοτόμα προγράμματα όπως τα Βιομηχανικά Διδακτορικά και τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας.
Στα σημεία της τοποθέτησης της υπουργού που ξεχώρισαν, ήταν η αναφορά της σε έργα συνολικού ύψους 71,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τον Μάρτιο του 2025 μέχρι και σήμερα, αλλά και η αξιοποίηση 97 έργων ερευνητικής αριστείας, 62 έργων επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών, 23 πανεπιστημίων αριστείας, καθώς και 74 διεθνών κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, τα οποία ενισχύουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.
Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά, σε πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπέγραψε η ίδια και με τις οποίες, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αναβαθμίζονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση στις φοιτητικές εστίες για τις οποίες διατίθενται 142 εκατ. ευρώ.
«Η ανάγκη για αξιοπρεπείς φοιτητικές εστίες είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί και για μένα ένα ξεκάθαρο προσωπικό στοίχημα. Και εδώ, το Υπουργείο σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές, προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση υφιστάμενων δομών, αλλά και για τη δημιουργία νέων, προς όφελος των φοιτητών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», είπε η υπουργός. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με τις αναγκαίες εγγυήσεις και από τον ιδιωτικό τομέα, να υπάρξει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών στα πανεπιστήμια, όπως είναι το «Μαριέττα Γιαννάκου» για τα σχολεία.
Η Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στις Πρυτανικές Αρχές είπε: «Η αποστολή σας ως Πρυτάνεις είναι κρίσιμη και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, σε μια εποχή που η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει κάθε πλεονέκτημα γνώσης, καινοτομίας και δημιουργικότητας. Το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και με απόλυτη συνέπεια, προχωρά στις αναγκαίες πρωτοβουλίες και σας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και τους αναγκαίους πόρους. Σας δίνουμε την σκυτάλη σε αυτόν τον όμορφο Μαραθώνιο». Και συνέχισε στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συνεργασίας και αναγνώρισης του ρόλου των πρυτάνεων και των διοικήσεων των ΑΕΙ: «Εσείς είστε οι πυλώνες αυτού του μεγάλου οικοδομήματος. Με σεβασμό και συλλογική προσπάθεια, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο που εμπνέει, καινοτομεί και οδηγεί το μέλλον της χώρας μας».
Η υπουργός, απάντησε σε μία σειρά από θέματα που έθεσαν οι Πρυτάνεις, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ και της ένταξής της στο ΕΚΠΑ, διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί στο προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που θα εισαχθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση.
«Η επόμενη μέρα για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ήδη εδώ: με εξωστρέφεια, διαφάνεια, ποιότητα και φιλοδοξία. Οφείλουμε όλοι —Πολιτεία, Πανεπιστήμια, φοιτητές και κοινωνία— να τη στηρίξουμε, γιατί η πρόοδος της ανώτατης εκπαίδευσης είναι πρόοδος για ολόκληρη τη χώρα, κατέληξε η κα. Ζαχαράκη.
Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ήταν παρών και ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος εξέφρασε με τη σειρά του τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου για «ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε: «Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον θεσμό της Συνόδου των Πρυτάνεων και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των πανεπιστημίων, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που προάγει την αριστεία, την καινοτομία, το δημόσιο συμφέρον και τη συνολική ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Η συνεργασία μας δεν είναι απλώς επιθυμητή· είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και ανταγωνιστικού πανεπιστημίου, αντάξιου των δυνατοτήτων της χώρας και των προσδοκιών της νέας γενιάς».