Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας με εμπλοκή Ενόπλων Δυνάμεων θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ- Έρχονται υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και πράσινο τέλος;

Απίστευτα είναι αυτά που αναμένεται να ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στον ελληνικό Τύπο, αφού μετά το κυβερνητικό φιάσκο των τελευταίων μηνών, από την τραγωδία στα Τέμπη, στις αδιάκοπες πυρκαγιές του καλοκαιριού και τη φονική κακοκαιρία Ντάνιελ, από την οποία την Πολιτική Προστασία ξελάσπωσαν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τώρα ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται να ανακοινώσει "πράσινο τέλος" και κατεύθυνση για υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ήδη βεβαρυμένα ελληνικά νοικοκυριά, με την ακρίβεια να έχει φτάσει στα ύψη και να συνεχίζει.

Στην Πολιτική Προστασία και την ανασυγκρότηση των κρατικών δομών αναμένεται να πέσει το βάρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο και όλο το πλέγμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, όπως η δικαιοσύνη.

Οι καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας στη Θεσσαλία -αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο που προηγήθηκαν- έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, η πολιτική προστασία βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο και ο πρωθυπουργός αύριο από το Βελλίδειο αναμένεται να περιγράψει:

Νέο πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία

 • Ένα νέο πλαίσιο με δομικές αλλαγές (για τις νέες προκλήσεις και τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης): Νέο εθνικό σχέδιο κινδύνων & καταστροφών, εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, ενίσχυση σε μέσα, αναβάθμιση 112, εκσυγχρονισμός δικτύου μετεωρολογικών σταθμών κ.ο.κ.
 • Επί τάπητος είναι και το σενάριο για ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, όταν αυτό απαιτείται (με τις πληροφορίες να μιλούν για «πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιχειρησιακά» όσον αφορά σε θέματα διάσωσης & κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας). Διευκρινίζεται εδώ ότι, φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναλάβει ο στρατός. Μένει να δούμε εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και πώς αποκωδικοποιείται. Γιατί προφανώς -σε μία τέτοια περίπτωση- θα απαιτηθούν κινήσεις σε μέσα και προσωπικό.
 • Η ενίσχυση με πρόσθετους πόρους είναι δεδομένη και έχει ήδη ανακοινωθεί (τόσο για το πρόγραμμα «Αιγίς», όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια).
 • Σχεδιάζεται ωστόσο η επιτάχυνση του προγράμματος «Αιγίς» (απορροφητικότητα).
 • Ενώ σχετικά με το λεγόμενο «πράσινο τέλος», που θα κατευθύνεται στο αποθεματικό του κράτους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παραμένει στο τραπέζι ως ενδεχόμενο και οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα «ειδικό τέλος» που όμως δεν θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει να δούμε πώς θα εξειδικευτεί από τον πρωθυπουργό (εάν θα έχει υποχρεωτικότητα και εάν θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα ή π.χ. σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους τζίρους).
 • Ενδιαφέρον έχει και η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης (θα απαιτηθεί ωστόσο συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση). Είναι πάντως δεδομένο ότι πλέον θα μιλάμε για συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιβράβευση ή «πέναλτι»).

Βέβαιο ωστόσο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση και σε αυτό που αποκαλούν στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστικό καλάθι». Στον εκσυγχρονισμό δηλαδή κρίσιμων -για τη λειτουργία του κράτους- δομών.

Και εδώ στην προμετωπίδα αυτών των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να βρεθούν οι παρεμβάσεις σε: Υγεία – Παιδεία – Δικαιοσύνη.

ΔΕΘ

Η οικονομία αναμένεται ότι θα καταλάβει δεσπόζουσα θέση και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ενώ οι καταστροφές στην Θεσσαλία θα αφήσουν έντονο αποτύπωμα. Μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα και μεταρρυθμίσεις αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στην ομιλία.

 • Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

 • Διασύνδεση POS / ταμειακών μηχανών
 • Ηλεκτρονικά τιμολόγια παντού
 • Κίνητρα για πληρωμές με κάρτα
 • Αποκατάσταση φυσικών καταστροφών
 • Τέλος υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού
 • Ασφάλιση ακινήτων / επιχειρήσεων
 • Αντιμετώπιση της ακρίβειας
 • Μέτρα κατά της αισχροκέρδειας
 • Μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων
 • Στήριξη ευάλωτων
 • Αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
 • Ενίσχυση σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση
 • Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος
 • Δημοσιονομική σταθερότητα
 • Πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023, 2% το 2024
 • Μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ

Υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων και το πράσινο τέλος

Στο οικονομικό σκέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, πέρα από την απουσία νέων παροχών, συζήτηση έχει προκαλέσει το σενάριο της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων. Για το θέμα υπήρχε ως και χθες ζωηρή συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο και εκτιμάται ότι για τα σπίτια θα προωθηθούν ακόμα πιο ισχυρά κίνητρα ασφάλισης. Εκτιμάται, όμως, ότι για επιχειρήσεις με τζίρο από 500.000 ή 1.000.000 εκατομμύρια ευρώ τζίρο τον χρόνο, θα καταστεί υποχρεωτική.

Όσο για το περίφημο «πράσινο τέλος», το οποίο δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά οριζόντιου φόρου, θεωρείται ότι δεν θα δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, καθώς θα υπάρχουν, κατά πάσα περιορισμό, «κλαδικά» κριτήρια. Το μέσο επιβολής δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ούτε η ακριβής περίμετρος, καθώς είναι ασαφές αν θα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά
Ένοπλες Συρράξεις 0

Νέα ουκρανική τακτική τρόμου στο μέτωπο-Στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα με εκρηκτικά σε ρωσικά χαρακώματα και... όποιον πάρει ο Χάρος (Εικόνα)

Αν και είναι εντυπωσιακά απλά στον σχεδιασμό τους, τα εν λόγω επίγεια drones καμικάζι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...