Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Γ. Γεραπετρίτης: Με την Τουρκία έχουμε μία, μόνη και θεμελιώδη διαφορά

Στο προσκήνιο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως επίσης και η υπόθεση του μέχρι σήμερα κρατούμενου Φρέντη Μπελέρη, λίγο καιρό μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βίλνιους με τον Τούρκο ομόλογο του.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στην ΕΡΤ  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια σχέση εκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δεν είναι κάτι εύκολο να συμβεί δεδομένου του γεγονότος ότι οι διαφορές οι οποίες υφίστανται είναι εξαιρετικά κρίσιμες και σύνθετες και πολλές φορές βαραίνει τις σχέσεις».


Όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αξιοποίησει αυτή την ιστορική ευκαιρία καθώς και οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις με νωπή εξουσιοδότηση. «Θα πρέπει να υπάρχει η διάθεση και από τις δύο ηγεσίες να υπάρξει μια ειλικρινής προσέγγιση» σημείωσε σχετικά. Όσον αφορά με το θετικό κλίμα που επικρατεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, επισήμανε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο ορόσημα: τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα μέσα Σεπτεμβρίου όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπιών, με τις ηγεσίες, και ένα δεύτερο ορόσημο, προς το τέλος του έτους, όπου θα έχουμε το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας με μία διευρυμένη σύνθεση», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι θα υπάρξει μια σημαντική προεργασία.

Έχει αναπτυχθεί ειλικρινής σχέση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουμε την συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης και άρα έχουμε την ευθύνη και τη λογοδοσία για το πώς πηγαίνει το ζήτημα αυτό» είπε, αποκαλύπτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και πριν την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Και όπως πρόσθεσε, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το που θα γίνει η συνάντηση ωστόσο, όπως είπε, «αυτήν την στιγμή η ειλικρινής σχέση που έχει αναπτυχθεί μας επιτρέπει να λύσουμε κάποια ζητήματα τα οποία ανακύπτουν όχι πάντα με τις ευθύνες των κεντρικών κυβερνήσεων. Έτσι αποσυμπιέζεται η κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να προβούμε σε λεκτικές ή άλλης μορφής εντάσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια μόνη διαφορά και η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η δική μας διάθεση είναι να πιάσουμε και αυτή την σημαντική υποκείμενη διαφορά». Ειδικότερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να βαδίσουμε πάνω σε αυτό το μονοπάτι των τελευταίων μηνών», το οποίο χαρακτήρισε ως μονοπάτι καταλλαγής και ηρεμίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της


Ο κ. Γεραπετρίτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση του έγκλειστου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές λέγοντας ότι «η προφυλάκιση Μπελέρη είναι παράνομη και παραβιάζει το κράτος Δικαίου».

Kαι όπως τόνισε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όχι μόνο για την απελευθέρωση αλλά και την ορκωμωσία, επισημαίνοντας ότι αυτές οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση.

«Με τον τρόπο που λειτουργεί η αλβανική πλευρά μάλλον πυροβολεί τα πόδια της» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης προειδοποιώντας ότι τυχόν έκπτωση του Έλληνα ομογενή από το αξίωμά του θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Ο κ. Γεραπετρίτης με εμφατικό τρόπο δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ όταν υπάρχει τέτοια παραβίαση του κράτους Δικαίου και του τεκμηρίου της αθωότητας του Φρέντι Μπελέρι.

Λέγοντας ότι ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικός συμπλήρωσε ότι η ένταση που δημιουργείται δεν είναι καθόλου ωφέλιμη για την γειτονική χώρα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...
Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...