Κυβέρνηση

Απάντηση...χωρίς απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις παρακολουθήσεις Επιτελών του

Παραπέμποντας στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση που κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το ποια ήταν η αντίδραση του υπουργείου στις πληροφορίες για παρακολουθήσεις επιτελών του. 

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΘΑ έδωσε την εξής απάντηση: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Ποια η αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις πληροφορίες για παρακολουθήσεις επιτελών του», σας επισημαίνεται ότι για το εν -2- λόγω ζήτημα υφίστανται ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν.4622/2019 (Α΄ 133) και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών του ν.3115/2003 (A΄ 47). Τα μέλη όλων των ανωτέρω αρχών, όπως και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του εδαφίου 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Συντάγματος και των ν.4624/2019 (Α΄ 137), ν.2472/1997 (Α΄ 50) και ν.3471/2006 (Α΄ 133), απολαύουν μείζονος οργανικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, και κείνται εντελώς εκτός της σφαίρας επιρροής της εκτελεστικής λειτουργίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα ως εξής: «Σε λίστες παρακολουθήσεων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Documento εμφανίζεται παρακολουθούμενος ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος Α. Αλεξόπουλος. 

Μέχρι σήμερα οι λίστες με τα παρακολουθούμενα πρόσωπα δεν έχουν διαψευστεί από επίσημα χείλη. Αντίθετα επιβεβαιώνονται εν μέρει από άλλα δημοσιεύματα. Επειδή, όπως γίνεται αντιληπτό, η ενδεχόμενη παρακολούθηση στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν άπτεται μόνο ζητημάτων παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων αλλά και ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας και ενδεχόμενης κατασκοπείας. 

Επειδή εσείς ο ίδιος πρόσφατα, αναφερόμενος προσβλητικά προς το στελεχικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνατε λόγο για «ελβετικό τυρί» και ότι «δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία». 

Επειδή σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, δημοκρατική και μη, πληροφορίες για παρακολουθήσεις στελεχών του Υπουργείου Άμυνας, και εφόσον οι ενδεχόμενες παρακολουθήσεις δεν ήταν σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου ή άλλου κυβερνητικού μηχανισμού, θα οδηγούσαν σε άμεσες και εντατικές έρευνες από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, πέραν της Δικαιοσύνης, για την εξακρίβωση των ενδεχόμενων παρακολουθήσεων, την αποκατάσταση της ασφάλειας αν αυτές υπήρξαν, και τον εντοπισμό δραστών.

 Επειδή, αντίθετα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει προβεί σε καμιά σχετική ανακοίνωση, ούτε φαίνεται να έχουν κινηθεί διαδικασίες εξακρίβωσης.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Έχει ενεργήσει το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να εξακριβώσει τι συμβαίνει ή συνέβη σχετικά τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις στελεχών του Υπουργείου Άμυνας; Έχει διατάξει σχετική έρευνα; Πρόκειται να στραφεί το Υπουργείο κατά παντός υπευθύνου για τις παρακολουθήσεις σε βάρος κεντρικών επιτελών του; » 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...