Κυβέρνηση

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή: Όχι σκιές στο θέμα των παρακολουθήσεων- «Μούδιασμα» σε Μαξίμου και ΝΔ! Πώς αντιδρούν κύκλοι της κυβέρνησης

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 31 Αυγούστου, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε ως κεντρικός ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη - Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις τονίζοντας ότι πρέπει να ριχτεί άπλετο φως. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμηχανία προκάλεσε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας

Αμηχανία προκάλεσε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η ηχηρή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Κώστας Καραμανλής μιλάει εξαιρετικά σπάνια, η δημόσια τοποθέτηση του προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση. Πόσο μάλλον το περιεχόμενο της παρέμβασης, στην οποία δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκεια του για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

 

Παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις

Ο Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας την υπόθεση των υποκλοπών, τόνισε μεταξύ άλλων «η κάθαρση επέρχεται μόνο όταν αποσαφηνιστούν πλήρως όλα τα στοιχεία. Άπλετο φως. Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η πρακτική αυτή είναι αντιδημοκρατική και  παράνομη και είναι αδιανόητο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο από κυβερνητικά στελέχη. Γι' αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς ζητήθηκε κάτι τέτοιο και ποιοι ήταν εκείνοι που το ενέκριναν».

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως απαιτείται διακομματική συνεργασία και διορθώσεις του νομικού πλαισίου. Αυτά είναι τα στοιχειώδη που πρέπει να γίνουν για να αποτραπεί η απαξίωση των θεσμών.

Πιο αναλυτικά, τόνισε: «Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το neakriti.gr

 

Το σχόλιο πηγών της κυβέρνησης

Το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως, δεν απάντησε στον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής».

«Γι΄ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ