Παναγιωτόπουλος ελικόπτερο
Κυβέρνηση

Παναγιωτόπουλος για Ουκρανία: Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή και την αποκλιμάκωση

Συνέντευξη στη Deutsche Welle παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την ουκρανική πολεμική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας ΥΠΑΜ τόνισε πως "η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ ανησυχητική", και ανέφερε πως, "τίθεται το θέμα η Ελλάδα με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή και την αποκλιμάκωση".

"Τίθεται βέβαια το θέμα η Ελλάδα με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή και την αποκλιμάκωση…"

Είπε η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει και προς την πλευρά της αποκλιμάκωσης και προς την πλευρά της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. "Είμαστε της άποψης ότι πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά, έτσι ώστε να καταβληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση. Αυτός είναι ο λόγος μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα για συναντήσεις με τον ομόλογό του, τον κ. Λαβρώφ".

"Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το κατά πόσον αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα ή δεν αποσύρονται. Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συμβαίνει, δεν υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη εκτιμώ ότι θα πρέπει να σταθεί ενωμένη και αποφασισμένη, επικοινωνώντας προς κάθε πλευρά ότι πρέπει πάση θυσία η διπλωματία, αλλά και η αποτροπή να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία, ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους το επιδιώξουν και ότι σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες αυτές θα εμπλέξουν τη ρωσική πλευρά", είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις αυξανόμενες εντάσεις και το ενδεχόμενο μιας Διάσκεψης Ασφαλείας με αντικείμενο την ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας είπε πως, η Μεσόγειος και ο νότιος πυλώνας του ΝΑΤΟ είναι ήδη αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο των εσωτερικών διεργασιών του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ε.Ε.

"Έχουμε καταδείξει και έχουμε αποδείξει κιόλας ότι εμείς λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως δύναμη που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα".

"Έχουμε αναπτύξει μία πολύ εντατική διπλωματική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, προς τρίτες χώρες, προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Παράλληλα όμως έχουμε αναπτύξει μία εξίσου εντατική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας", τόνισε ο Έλληνας ΥΠΑΜ.

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης στην τουρκική επιθετικότητα και τις εκ Άγκυρας διεκδικήσεις, τονίζοντας πως η μείξη διπλωματίας και αποτροπής "έχει αποδώσει καρπούς", αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει η Ελλάδα να παραμένει σε εγρήγορση, δεδομένου ότι η Τουρκία σε μία αναθεωρητική και πάρα πολλές φορές προκλητική συμπεριφορά.

"Πάντα υπάρχουν ευήκοα ώτα στο ΝΑΤΟ, αρκεί να επικοινωνούμε τα επιχειρήματά μας με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση. Εκτιμώ ότι αυτό συμβαίνει. Από κει και πέρα βέβαια, συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στις δύο αυτές κατευθύνσεις: περισσότερη διπλωματία και αποτροπή μέσω της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Γνωρίζετε τα μεγάλα προγράμματα που πέρασαν από το Κοινοβούλιο πριν από μερικές μέρες για την απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra, αλλά και άλλων έξι αεροσκαφών Rafale. Η προσπάθεια αυτή δεν σταματάει σε κάποιο σημείο, απλά συνεχίζεται. Με σχέδιο και προτεραιότητες".

"Θεωρώ ότι αυτή η μείξη διπλωματίας και αποτροπής έχει αποδώσει καρπούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση"

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας, στις Βρυξέλλες είχε διμερείς επαφές με τον διευθύνων σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντζ, καθώς και την πρώτη διμερή επαφή με τη νέα υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

"Θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να δούμε. Επίσης προσβλέπω σε χρήσιμες συναντήσεις με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας, δεδομένου ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και σε αυτό το πεδίο με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας", κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται