Μητσοτάκης
Κυβέρνηση

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στις 10.30 μ.μ. - Μήνυμα επαγρύπνησης προς τους πολίτες

Ισχυρό μήνυμα ψυχραιμίας και επαγρύπνησης προς τους πολίτες για την «απειλητική νύχτα» που έρχεται και την αυριανή μέρα με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους, στέλνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 10.30 θα προεδρεύσει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την αναχαίτισης της πρωτόγνωρης κατάστασης από τα πύρινα μέτωπα.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας με το αποψινό του μήνυμα ότι βασική προτεραιότητα στις μάχες εναντίον των πύρινων μετώπων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής , διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι η Πολιτική Προστασία έχει καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έξι περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. «Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες, καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη», τόνισε ο πρωθυπουργός ζητώντας από τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπές μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες εκκένωσης οικισμών όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. «Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται», εξήγησε μέσω της δήλωσής του ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος από το γραφείο του στο Μαξίμου έχει διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που συνεχίζουν να δίνουν τις μάχες στα διάφορα πεδία της μάχης.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι μετά από 10 μέρες καύσωνα και με τους αναμενόμενους ισχυρούς δυτικούς ανέμους δημιουργείται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μια «πυριτιδαποθήκη» σε όλη την χώρα. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει και έχει εναλλακτικά σχέδια για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κι ότι ο κρατικός μηχανισμός καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Για τον κ. Μητσοτάκη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης συνθήκης είναι η διατήρηση ενωτικού κλίματος και όχι η «κριτική ή η αυτοκριτική» ετούτη την ώρα- αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι όταν αντιμετωπιστούν  τα πύρινα μέτωπα με τις δραματικές εικόνες μπορεί να γίνει αναλυτική συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. Είναι δε -για τον κ. Μητσοτάκη- δικαιολογημένα θυμωμένοι και οργισμένοι οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους, για τις οποίες θα αποζημιωθούν με βάση το μοντέλο «Ιανού».

Η Κουμουνδούρου με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντά ότι «χρειάζονται έργα και όχι διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής» κι ότι «η κατάσταση δυστυχώς είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη».  Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Από τους χλευασμούς για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ειδικών και του κ. Τσίπρα της περασμένης εβδομάδας και τα συγχαρητήρια υπουργών μεταξύ τους για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μια αναζωπύρωση, λίγες ώρες μετά, κατακαίει εκτός ελέγχου το λεκανοπέδιο. Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας.

Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ