Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Μητσοτάκης από Αίγυπτο: ''Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη''

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya, στο Κάιρο, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.

  


Μητσοτάκης: Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη  

 

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αλ Σίσι για την υποδοχή και τις γόνιμες συνομιλίες που είχαν κατά την τρίτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών ενισχύονται και στο παρόν, καθώς υπηρετούν κοινές αρχές, για τη Μεσόγειο ως θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Κοινοί είναι οι στόχοι, είπε ο κ. Μητσοτάκης, με πρώτο την αποφυγή νέων εντάσεων στη γειτονιά μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου που ελπίζει ότι σύντομα θα βρει την επέκτασή της στα υπόλοιπα νερά μας.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο Κυπριακό και τις κινήσεις της Τουρκίας που υπονομεύουν την επίλυση του Κυπριακού.

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη», είπε, και πρόσθεσε πως «οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνη απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων για να αποφασίσει τελικά ο λαός της. Η Αίγυπτος συμμερίζεται την ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της μεθαύριο στη διάσκεψη». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. 

 

Αλ Σίσι: Ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο  

 

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο», τόνισε νωρίτερα στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. 

Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις:  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ