Μάκης Βορίδης
Κυβέρνηση

Βορίδης: «Η Αριστερά καθυστερεί την πρόοδο της κοινωνίας»

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου "Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις" του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επί της Αρχής του νομοσχεδίου, "υπέρ" ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, "κατά" ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε "παρών".

Ο συγκεκριμένος νόμος ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας στο Δημόσιο, στην κατεύθυνση του συνολικού εκσυγχρονισμού του και προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Προαιρετική εφαρμογή του καθεστώτος τηλεργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου
-Ίση μεταχείριση του τηλεργαζομένου με τον εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία
-Διατήρηση στο ακέραιο των μισθολογικών απολαβών του
-Τήρηση στο ακέραιο του ισχύοντος ωραρίου τηλεργασίας
-Καμία υπηρεσιακή επίπτωση στην εξέλιξη του εργαζομένου
-Κατοχύρωση δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης εξήρε την ιδιαίτερη σημασία του νομοσχεδίου της τηλεργασίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ακολουθήσει το ελληνικό Δημόσιο την τεχνολογική πρόοδο, προκειμένου να μην αποτελέσει βαρίδι για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η τηλεργασία θα "γεννήσει" 85% επιπλέον θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την επόμενη δεκαετία και ανέπτυξε τις προκλήσεις που γεννά αυτή η εναλλακτική μορφή εργασίας και τα μείζονα θέματα που θα προκύψουν σε ζητήματα εξοικείωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα της Αριστεράς ότι δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του νομοσχεδίου για την τηλεργασία στο Δημόσιο, καθώς αναλώθηκαν στην κριτική κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και κατακεραύνωσε τη στάση τους να καταψηφίσουν επί της Αρχής το σχετικό σχέδιο νόμου. 

"Με την ψήφο σας αποδεικνύετε ότι η Αριστερά είναι δύναμη αντίδρασης, οπισθοδρόμησης, βαρίδι στην εξέλιξη της κοινωνίας, τελικώς αποκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες και της κοινωνίας και των εργαζόμενων" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ