Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Κρίσιμες επαφές Ελλάδας-Αιγύπτου - Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο Μητσοτάκης-Σίσι, σύμφωνα με την Αιγυπτιακή προεδρία.

Όλα αυτά, στη ''σκιά'' των σημερινών εξελίξεων. Αρχικά ο Τσαβούσογλου δήλωσε: 

''Με βάση την πορεία των σχέσεών μας, θα μπορούσαμε μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο περί θαλάσσιων ζωνών'', δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του Νταβίτ Ζαλκαλιάνι. 

Αμέσως ήρθε η απάντηση από την Αίγυπτο: 

Πηγές ανέφεραν στο Al-Arabiya ότι ''το Κάιρο δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο'' και ότι ''η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση με το Κάιρο!''  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι λοιπόν, μετά από αυτές τις εξελίξεις, Σίσι και Μητσοτάκης συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με τα Αραβικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού μεταξύ Αιγύπτου-Ελλάδας στη περιοχή. 

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επιβεβαίωσε πως οι δύο χώρες έχουν δυνατές σχέσεις, ενώ το καλύτερο το άφησε για το τέλος, καθώς ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι θέλει Ελλάδα και Αίγυπτος να συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο!

Δηλώσεις Σούκρι  

 

Ααναφερόμενος στις τουρκικές δηλώσεις, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτές προκαλούν έκπληξη και ταυτόχρονα είναι αντιφατικές.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Αίγυπτος έχει επίγνωση των συμφερόντων της και είναι σε θέση να τα υπερασπιστεί.

Οι δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων για την Αίγυπτο, είπε χαρακτηριστικά, οι οποίοι «ασχολούνται με αυτό που πρέπει να κάνει η Αίγυπτος, είναι εκπληκτικές και αντιφατικές». 

Τοποθέτηση Αιγύπτιου καθηγητή  

 

Ο Αιγύπτιος καθηγητής στα θέματα Ενέργειας  Gamal Al-Qalioubi, ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Ahmed Moussa, ότι η Αίγυπτος προσπάθησε να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο και Κύπρο. 

Τόνισε ότι η Αίγυπτος τερμάτισε όνειρα της Τουρκίας και πως η Άγκυρα φοβήθηκε το Κάιρο, καθώς η όλη κατάσταση θα οδηγούσε σε πόλεμο! 

أستاذ هندسة البترول والطاقة: مصر أنهت أحلام تركيا للاستيلاء على خيرات شرق المتوسط

أستاذ هندسة البترول والطاقة: مصر أنهت أحلام تركيا للاستيلاء على خيرات شرق المتوسط #صدى_البلد #على_مسئوليتي

Posted by ‎صدى البلد - Sada Elbalad‎ on Wednesday, March 3, 2021

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ