Κυβέρνηση

Ελληνικό: Τα πρώτα έργα πενταετίας - 80.000 νέες θέσεις εργασίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πλέον οι πρόδρομες εργασίες στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με τον σχεδιασμό για την μεγάλη επένδυση να προβλέπει σε αρχική φάση την κατεδάφιση του 1/3 από τα συνολικά 900 κτίρια που βρίσκονται στην έκταση των 400.000 τ.μ..

Αμέσως μετά, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης στα εγκαίνια των πρόδρομων εργασιών, στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους ξεκινούν τα μεγάλα έργα υποδομών.

«Το σημείο όπου απογειωνόντουσαν τα αεροπλάνα, θέλουμε να γίνει το σύμβολο της απογείωσης της Ελλάδας της νέας εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Αθανασίου, εξαίροντας την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης για την έναρξη των εργασιών. Ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε επίσης τον βασικό μέτοχο της Lamda που οραματίστηκε το έργο, «το στήριξε ανελλιπώς για 7 χρόνια και λίγους μήνες πριν, έδειξε ξανά την εμπιστοσύνη του στην χώρα και την οικονομία της, επενδύοντας πάνω από 300 εκατ. ευρώ» καθώς και την ομάδα της Lamda, που με «δονκιχωτικό πάθος», όπως είπε, «πίστεψε ότι θα φτάσουμε στο σήμερα όταν μια μια ελάχιστη μειοψηφία πίστευε σε αυτό το έργο».

Αυτά είναι τα έργα της πρώτης πενταετίας στο Ελληνικό

Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, σε ένα σημαντικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα περιλαμβάνει πλήθος σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τμήματος του Πολεοδομικού Κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Βασικός στρατηγικός στόχος για την πρώτη πενταετία, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της Lamda Development, είναι να υλοποιηθούν εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για την ευρύτερη τοπική κοινότητα και τους επισκέπτες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εντός της πρώτης πενταετίας έχουν ως εξής:

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Υλοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, ελευθέρων χώρων, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών ως προς την λειτουργία τους. Το Μητροπολιτικό Πάρκο, με μέγεθος μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ., μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (1.420.000 τ.μ.) αποτελεί ορόσημο για το έργο του Ελληνικού. Θα είναι μια όαση πρασίνου, ένα πάρκο ανοιχτό σε όλους, που θα αλλάξει την εικόνα του αστικού τοπίου και θα γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μερικά ακόμη από τα έργα που θα κατασκευαστούν πρώτα είναι:

  • η ελεύθερη παραλία με μήκος 1 χιλιόμετρο

  • το κτίριο SAARINEM (ο παλιός αεροσταθμός του ανατολικού αεροδρομίου που θα γίνει εκθεσιακό κέντρο)

  • το μητροπολιτικό πάρκο έκτασης 2.000.000 τ.μ, όπου θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις
  • διαδρομές περιπάτου και μουσεία
  • ένα πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη μαρίνα μικρών σκαφών

«Στην πρώτη πενταετία πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το 1/3 του πάρκου και ένα μεγάλο κομμάτι από τις υποδομές και από το έργο.

Κυρίως όσον αφορά την παραλία και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης» δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης. Οι διαβουλεύσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού είχαν ξεκινήσει πριν 25 χρόνια όταν και αποφασίστηκε η μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα. Επειτα από 25 χρόνια ξεκινάει η αξιοποίησή της περιοχής με την κατασκευή του εμβληματικού αυτού έργου.

Επένδυση με 80.000 νέες θέσεις εργασίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεναγήθηκε στον χώρο όπου γίνονται ήδη οι πρόδρομες εργασίες - και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του - χαρακτήρισε «πολύ σημαντική και συμβολική ημέρα» τη σημερινή και πρόσθεσε: «Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά, άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες, οι οποίες ξεπεράστηκαν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και παραδέχθηκε πως «δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, και όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν».

Επίσης, εξήρε τη συμβολή των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, «ο οποίος είχε και τη συνολική εποπτεία του έργου αυτού», Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, οι οποίοι -όπως είπε- «συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους γενικούς γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουν πια για τα καλά ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου ήταν αναξιοποίητο επί περίπου 19 χρόνια, ενώ χρειάστηκε μία οκταετία και 52 πράξεις -ανάμεσά τους 18 νομοθετικές παρεμβάσεις- προκειμένου να μπουν μπουλντόζες στο οικόπεδο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ