Κυβέρνηση

Ο Μητσοτάκης καλεί εσπευσμένα τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τρεις δημάρχους

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις συγκρούσεις πολιτών και αστυνομικών σε Λέσβο και Χίο.

Διαμαρτυρία νησιωτών μπροστά από τη Βουλή

Έξω από τη Βουλή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 Χιώτες και Λέσβιοι που βρίσκονται στην Αθήνα μέσω των συλλόγων τους όπως και η ΚΕΕΡΦΑ.

Φωνάζουν συνθήματα όπως “έξω τα ΜΑΤ από τα νησιά” και “η τρομοκρατία δεν θα περάσει”, ενώ λένε όχι σε κάθε νέο ανοιχτό και κλειστό κέντρο

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση, αποχωρούν τα ΜΑΤ

Μετά από 48 ώρες έντασης, βίας και δεκάδες τραυματισμούς σήμερα το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τα ΜΑΤ αποχωρούν από Καράβα και Διαβολόρεμα. Η αποχώρησή τους προκάλεσε για πολλούς έκπληξη. Αρχικά ειπώθηκε ότι είχαμε αλλαγή βάρδιας, μετά ότι υπάρχει αναδίπλωση. Τελικά η αποχώρηση των ΜΑΤ αποδείχθηκε ότι δεν αφορά αλλαγή βάρδιας αλλά… προσωρινή πολιτική κυβερνητική αναδίπλωση!

Η εικόνα των ανδρών των ΜΑΤ να υποχωρούν από τα μέτωπα και ο κόσμος να χειροκροτεί ή να τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο είναι αν μη τι άλλο μια μεγάλη νίκη του λεσβιακού λαού. Μάλιστα στο Διαβολόρεμα ανέλαβε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος να συνοδέψει τα ΜΑΤ στην έξοδο από την περιοχή….

Με εντολή Χρυσοχοΐδη

Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή για αποχώρηση δόθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου επικοινώνησε με τον Υπουργό Επικρατείας σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει εκτόνωση. Επικοινωνία με τον Υπουργό Επικρατείας είχε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Κοινή επιθυμία όλων ήταν να ανοίξει ξανά ο διάλογος. Και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα ανοίξει μια γέφυρα διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε για το μέγεθος των αντιδράσεων ιδιαίτερα στη Λέσβο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Παράλληλα ο μεγάλος αριθμός με τραυματίες αστυνομικούς (43 άτομα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομική Δ/νση Λέσβου) και οι ανάγκες για ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις στη Λέσβο αποτέλεσαν για τον Υπουργό ένα πρόσθετο λόγο ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση της αποχώρησης των ΜΑΤ από τα μέτωπα. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι εκτιμήσεις ότι ο “πόλεμος” με τις αστυνομικές δυνάμεις σε περιβάλλον μη γνώριμο (βουνά, δάση) εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους.

Το “ατύχημα” τρομάζει κάθε Κυβέρνηση! Επίσης εκτιμήθηκε ότι στον αρχικό σχεδιασμό έγινε λάθος να υπάρχουν δύο μέτωπα συγκρούσεων σε Καράβα και Διαβολόρεμα. Κάτι τέτοιο θεωρήθηκε μεγάλη σπατάλη δυνάμεων για την Αστυνομία. Στον εκ νέου σχεδιασμό σύμφωνα με εκτιμήσεις ο βασικός πυρήνας των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι μόνο σε ένα μέτωπο – στο δρόμο του Μανταμάδου προς Καράβα – και όχι στο Διαβολόρεμα καθώς θεωρούν περισσότερο διαχειρίσιμο και λειτουργικό αυτό το μέτωπο.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως επιμένουν ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης δεν αλλάζει καθώς θεωρούν ότι η δημιουργία της κλειστής δομής είναι μονόδρομος. Παραμένουν στο “δόγμα” ή κλειστή δομή ή τίποτα!

Οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστεύσεης που αποτέλεσαν προάγγελο της αποχώρησης.

Την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση στα νησιά του βόρειου Αιγαίου εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών» και ειρηνικές και απολύτως σεβαστές τις αντιδράσεις τους. «Δυστυχώς», όμως πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα εντός των επόμενων ωρών να περιοριστεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά».

Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε ο Πέτσας

Τις πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Βόρειο Αιγαίο ανακοίνωσε μέσω της τηλεόρασης του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου, ενώ πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να δεχθούν… συγχαρητήρια επειδή έδειξαν αυτοσυγκράτηση.

«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ