Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Κάποιοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους (βίντεο)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής χωρίς να βρεθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία.Αυτή τη στιγμή δίνει συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», φωτογραφίζοντας τέσσερις χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε τη μη ύπαρξη συμφωνίας: «Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να έλθουμε σε συμφωνία. Δυστυχώς σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό». Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, παραδέχτηκε ο Μισέλ.

«Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό γίνονται όλο και πιο δύσκολες, παραδέχθηκε πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν. «Αυτή όμως είναι η Δημοκρατία, έχουμε 27 διαφορετικές χώρες – μέλη με 27 διαφορετικά συμφέροντα», συνέχισε.

«Κατέστη σαφές πως οι διαφορές μας ήταν πολύ μεγάλες για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Γι αυτό και ολοκληρώσαμε τις αποψινές διαβουλεύσεις», είπε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει μια καθορισμένη ημερομηνία για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί με το θέμα. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, θα αποφασίσει για το πότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος έπειτα από διμερείς διαβουλεύσεις με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Μετά το αδιέξοδο, η Κομισιόν – και όχι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ανέλαβε να καταρτήσει ένα νέο έγγραφο εργασίας το οποίο προβλέπει δαπάνες στο ύψος του 1,069% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ [Η αρχική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου περιλάμβανε 10 επιπλέον δις. ευρώ]. Επίσης, βάσει της ανεπίσημης αυτής πρότασης η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνεται και η χρηματοδότηση για το κλίμα. Τελικά απ ότι φαίνεται η εν λόγω τεχνική πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ.

Ισπανός διπλωμάτης με γνώση των διαπραγματεύσεων, εξήγησε μιλώντας στο Politico πως και η νέα πρόταση ήταν «πολύ ανεπαρκής» γι αυτό και απορρίφθηκε. 

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο. Ειδικότερα, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια. Εκ νέου διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Οι ίδιες πηγές στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους «παίκτες» προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...