Κυβέρνηση

Πυρκαγιά στον Υμηττό: Η αποστολή μηνύματος από το 112 θα δημιουργούσε πανικό-Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς-Βίντεο

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, απαντά σε συνέντευξη που έδωσε για όσα ακούγονται για την πυρκαγιά στον Υμηττό. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για εμπρησμό» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Οι εκρήξεις που ακούγονται δεν ήταν πριν την πυρκαγιά, ήταν μετά την πυρκαγιά και αφορούσαν μια συγκεκριμένη κατοικία που καιγόταν και υπήρχαν κάποιες φιάλες ενός συμπολίτη μας του οποίου το επάγγελμα του έδινε το δικαίωμα να έχει αυτές τις φιάλες»

«Βεβαίως υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά αυτός στην ανατολική Αττική αφορά 502.348 ανθρώπους. Αν στέλναμε μήνυμα περισσότερος θα ήταν ο πανικός παρά το αποτέλεσμα» είπε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε ερώτηση γιατί δεν εστάλη μήνυμα μέσω του αριθμού 112 για να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Παιανίας για τη φωτιά που ξέσπασε στις 3:18 τη νύχτα της Κυριακής.

«Η εκκένωση έγινε βάση συγκεκριμένου σχεδίου, είναι πολύ εύκολο να γίνεται κριτική αλλά το κράτος είναι παρόν» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Πρέπει να παίρνονται κάποιες δύσκολες αποφάσεις στις δύσκολες στιγμές» συνέχισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «ο πανικός που θα δημιουργούσε το μήνυμα θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από το πρόβλημα που θα λύναμε».

«Υπήρχε συνέπεια στο δόγμα και στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ας μείνουμε στο ότι όλα πήγαν καλά σε μια πολύ δύσκολη ώρα, σε μια φωτιά που ξεκίνησε κοντά σε κατοικημένη περιοχή» ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Τα sms μπορεί να βοηθήσουν» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικός Προστασίας και εξήγησε ότι «παγκοσμίως επιχειρησιακά το βράδυ επιλέγεται η συμβατική εκκένωση, γιατί δεν είμαστε σίγουροι αν τα sms θα τα δουν οι κάτοικοι».

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ο κ. Χαρδαλιάς ρωτήθηκε για βίντεο στο οποίο καταγράφονται εκρήξεις λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στον Υμηττό.

Το βίντεο δημιούργησε υπόνοιες ότι οι εκρήξεις μπορεί να είναι ντοκουμέντο που να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εμπρησμός.

«Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για εμπρησμό γιατί είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η έρευνα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Οι εκρήξεις που ακούγονται δεν ήταν πριν την πυρκαγιά, ήταν μετά την πυρκαγιά και αφορούσαν μια συγκεκριμένη κατοικία που καιγόταν και υπήρχαν κάποιες φιάλες ενός συμπολίτη μας του οποίου το επάγγελμα του έδινε το δικαίωμα να έχει αυτές τις φιάλες» αποδομώντας τη θεωρία ότι το βίντεο που κατέγραψε εκρήξεις είναι απόδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας:

https://youtu.be/2Za_rJk6t_s

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ