Κυβέρνηση

Σαρωτικές αλλαγές: Μειώνεται από τον Αύγουστο ο ΕΝΦΙΑ, αλλάζει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις - Θα τηρήσει όσα είπε χθες ο Μητσοτάκης;

Το πλάνο της διακυβέρνησής του παρουσίασε εχτές στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης περιέγραψε το πλαίσιο με το οποίο θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στο 9% ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Μειώνεται κατά 22% ο ΕΝΦΙΑ, ενώ βελτιώνεται άμεσα η ρύθμιση των 120 δόσεων, Θα επανεξεταστούν άμεσα οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Μίλησε για σωτηρία της ΔΕΗ χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να συγκέντρωσε πάνω της όλα τα φώτα, αλλά πολλά από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του είχαν το δικό τους, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η ομιλία, άλλωστε, του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν μια ομιλία τυπική ούτε περιέγραψε απλώς το πλαίσιο με το οποίο θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, ήταν μια ομιλία που έβγαλε ειδήσεις και βασικό στόχο έχει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. «Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά σε κάποια αποστροφή του ο πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος». Μίλησε δε για «ρεύμα προόδου», χαρακτηρίζοντας την πρόοδο της χώρας ως εθνική υπόθεση και ζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες δίπλα του γι’ αυτό το στόχο.

 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται και ψηφίζεται άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα ως κατεπείγον, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φέρνει άμεσα 3 μεγάλες ανατροπές:

α) μείωση 10%-30% (ή 22% μεσοσταθμικά) στον ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί τον Αύγουστο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων

β) «πραγματικές» 120 δόσεις για χρέη στην εφορία, με προστασία από κατασχέσεις για όλους όσοι εντάσσονται στην ρύθμιση που «τρέχει» ως τον Σεπτέμβριο –αλλά ως τώρα δεν είχαν- και υπαγωγή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή εξαιρέσεις όλων των επιχειρήσεις που χρωστούν μέχρι και 1.000.000 ευρώ (βασική οφειλή χωρίς τις επιπλέον προσαυξήσεις).

γ) μειώσεις φόρων έως και 50% στους φόρους κερδών των επιχειρήσεων

Τι αλλάζει άμεσα

Σημαντικές δεσμεύσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 γίνονται πράξη από τον προσεχή Αύγουστο:

1. Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ άμεσα μεσοσταθμικά κατά 22%, αντί το 2020-2021. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι:

* 30% χαμηλότερα από πέρυσι για τις μικρές ιδιοκτησίες

* 20% χαμηλότερα για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες όλη τη μεσαία τάξη

* 10% για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου

Άμεση ανακούφιση για τους πολίτες

Η ρύθμιση για εκλεκτικές μειώσεις ΕΝΦΙΑ (κατά 10% μεσοσταθμικά) που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα ισχύσει.

2. Βελτιώνεται αμέσως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, στην οποία «είχαν γυρίσει την πλάτη» ως τώρα οι 19 στους 20 οφειλέτες (ποσοστό συμμετοχής περίπου 5,5%). Οι αλλαγές προβλέπουν:

· Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

· Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3%.

· Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ. Ως τώρα ίσχυαν 18-36 δόσεις και πριν τις εκλογές με ΠΝΠ που δεν έχει κυρωθεί στη Βουλή προστέθηκαν στις 120 δόσεις και όσες επιχειρήσεις είχαν ακαθάριστα έσοδα ως 2 εκατ. ευρώ. Το κριτήριο αυτό καταργείται και θα εξετάζεται μόνον το ύψος των οφειλών *έως 1 εκατομμύριο ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις)

· Για όλους όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ουσιαστικά ως τώρα 1,3 εκατομμύριο οφειλέτες δεν είχαν κίνητρο να ενταχθούν για να γλιτώσουν, αφού οι κατασχέσεις συνεχίζονταν παρά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση!

Με άλλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο θα ισχύσουν άμεσα, επιπλέον φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις:

– Μειώνεται από 28% σε 24% ο φόρος επιχειρήσεων και

– Μειώνεται από 10% σε 5% ο φόρος μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 *και όχι από το 2020 όπως ήταν η σχετική εξαγγελία της ΝΔ).

Επιπλέον, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, άμεσα η κυβέρνηση προχωρά άμεσα το 2019:

– σε νέο σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, χωρίς αξήσεις τιμολογίων και επιβάρυνση για τους καταναλωτές, με κυνήγι οφειλετών, ιδιωτικοποιήσεις μονάδων και είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

– Άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος

– Προώθηση και εφαρμογή και των 2 σχεδίων εξυγίανσης *ΤΧΣ και ΤτΕ) των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια»

Από το 2020

Με το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται νέο κύμα φοροελαφρύνσεων για το 2020, όπως:

1. Μείωση φόρου 9% αντί 22% για εισοδήματα μισθωτών. αγροτών και συνταξιούχων έως 10.000 ευρώ που θα αποκτηθούν από 1ης Ιανουαρίου. Θα προβλεφθούν μειώσεις και για τα αλλα κλιμάκια εισοδήματος.

2. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή

3. Αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ