Κυβέρνηση

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Θα εφαρμόσουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης - Τσίπρας: Αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο

Πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει 4 μέρες πριν τις εκλογές, οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, στο νότιο τομέα της Β' Αθηνών για την οικονομία και συγκεκριμένα για τις τράπεζες.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μιλώντας στον Real Fm και απαντώντας στο ερώτημα για την κατάσταση των τραπεζών είπε μεταξύ άλλων ότι θα χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις και ότι θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» τα όσα είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς αν οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ για την επόμενη των εκλογών θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει απάντησε: «Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή».

Και συνέχισε: «Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι παραπάνω έχουν από μας;»

Στο ερώτημα αν η πιστοληπτική γραμμή που ανέφερε σημαίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα απάντησε: «Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα. Στα οικονομικά ακολουθούσε τη συνταγή του Μνημονίου».
Τσίπρας: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης αν θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή νέο μνημόνιο 

Τις παραπάνω δηλώσεις που έκανε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας που ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν αυτό είναι το σχέδιο του.

«Οι χώρες τις Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, αποφασίζουν να εισέλθουν σε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης -στην Ελλάδα η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λείπει από την ατζέντα της προγραμματικής αντιπαράθεσης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: «Καλά, εδώ λείπει συνολικά η προγραμματική αντιπαράθεση με ευθύνη των πολιτικών αντιπάλων μας [….] Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, απαξιώνουν και αγνοούν το πρόβλημα», για να συμπληρώσει ότι «εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

«Αν το σχέδιο του είναι αυτό, ο Μητσοτάκης πρέπει να το πει στον λαό»

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε για το αν είναι βέβαιο ότι τα μνημόνια τελείωσαν, σχολίασε ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απολύτως βέβαιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω, παραπέμποντας σε πρωινές δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Παπαδημητρίου.

«Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας», είπε. «Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου». Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ