Κυβέρνηση

«Πειράματα» Γαβρόγλου και με τα νήπια - Eνταξη στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων

Χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα τη νέα σχολική χρονιά καθώς μετά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόλγου προκαλεί αναστάτωση και στις οικογένειες με νήπια με τη ρύθμιση-«πείραμα» που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη στα νηπιαγωγεία των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

«Ο υπουργός πρoχώρησε στην απόφαση αυτή, χωρίς να λάβει υπόψη την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών και τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν και για το κατά πόσο έχουν εξεταστεί και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών» υπογραμμίζει η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, που κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας σχετικά με τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

«Η Νέα Δημοκρατία προκρίνει την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως απόλυτη προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής της, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι προσλαμβάνουσες εμπειρίες κατά τα έτη 0-6 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε για ακόμα μία φορά χωρίς σχεδιασμό και χωρίς επαρκή μελέτη των αντικειμενικών συνθηκών και δεδομένων. Θεσμοθέτησε τη διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο χωρίς να έχει λάβει υπ’ όψιν τις ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Έτσι, στους δήμους για τους οποίους η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο έχει γίνει υποχρεωτική και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι εφικτό να απορροφηθούν όλα τα νήπια στις υπάρχουσες δομές, αλλά δεν τους επιτρέπεται να εγγραφούν και στον παιδικό σταθμό. Οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο αδιέξοδο να μην μπορούν να εγγράψουν τα νήπια σε καμία δομή προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το ζήτημα της μη φοίτησης των νηπίων σε δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι όχι μόνο παιδαγωγικό, αλλά βαθιά κοινωνικό. Ερωτούμε τους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα» σημειώνει η κυρία Κεραμέως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον στην Ευρώπη υποχρεωτικά, πραγματοποιείται μετά την ηλικία των έξι ετών (στη Σουηδία μετά τα επτά). Η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία έχει υποχρεωτική φοίτηση για τα τετράχρονα είναι το Λουξεμβούργο. Σε Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία η φοίτηση στις δομές προσχολικής εκπαίδευσης δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να είναι καθολική.

Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας στη διετή προσχολική εκπαίδευση χωρίς μάλιστα να έχει γίνει προηγούμενη αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών καθώς πολύ συχνά παιδιά δεν βρίσκουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους, θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. επισημαίνει η πανελλήνια επιστημονική και επαγγελματική οργάνωση παιδαγωγών προσχολικής αγωγής (ΠΑΣΥΒΝ).

Οσον αφορά στα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της ρύθμισης, ο υπουργός Παιδείας απαντά ότι θα αντιμετωπιστούν ενώ σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, επισημαίνει ότι οι γονείς θα έχουν δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στους παιδικούς σταθμούς των δήμων και στα νηπιαγωγεία, στους δήμους που δεν επαρκούν οι υποδομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ