Κυβέρνηση

Οριακή στήριξη της Βουλής για τον Τσίπρα - Άγχος στο Μαξίμου για την κύρωση των «Πρεσπών» - «151» ή πρόωρες εκλογές

Οριακή ήταν η στήριξη της Βουλής προς την κυβέρνηση, με σημαντική πολιτική φθορά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών τις επόμενες μέρες, καθώς και το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Σύνταγμα θα καθορίσουν το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και τους Έθνους.

Με τα λεωφορεία για το Σύνταγμα να αυξάνονται συνεχώς, ο Τσίπρας έχει δύο επιλογές: 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Με σημαντική πολιτική φθορά, ξεπέρασε τον πρώτο δύσκολο κάβο η κυβέρνηση αποσπώντας την οριακή στήριξη της Βουλής, με τη σύμπραξη έξι κοινοβουλευτικών “προθύμων” που εκλέχθηκαν με τρία διαφορετικά κόμματα.

Οι ιαχές ικανοποίησης από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό έχουν βραχυχρόνιο ορίζοντα αφού, όπως όλα δείχνουν, η παράταση ζωής του νέου, προβληματικού κυβερνητικού σχηματισμού θα εξαρτηθεί από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και από την ένταση της λαϊκής αντίδρασης που θα εκφραστεί τις επόμενες ημέρες για το «Σκοπιανό».

Το επόμενο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η εξεύρεση 151 βουλευτών για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με στόχο να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία, διαφορετικά θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες για να ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών, καθώς δεν αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι βουλευτές που στήριξαν, χθες, την πρόταση εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη και από την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, ενώ ερωτηματικό είναι ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Εν ολίγοις, αν ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς και κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι δεν δώσουν τη θετική τους ψήφο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο αριθμό “151”. Το γεγονός αυτό θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και πιθανότητα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης 151 βουλευτών επιχείρησε να δείξει ότι είναι ισχυρός προκειμένου να εξαντλήσει τα κυβερνητικά όρια που του παρέχει το Σύνταγμα.

“Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θητεία της”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Όμως, το βασικό σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο, έχοντας πρωτίστως προβεί σε έναν εκλογικό ανασχηματισμό και με στόχο να περάσει όλα τα θετικά μέτρα, να έχει ξεφουσκώσει ως θέμα το Μακεδονικό και φυσικά να προχωρήσει με τα θέματα των σκανδάλων και την συνταγματική αναθεώρηση.

Με 151 ψήφους, λοιπον, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε τη ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, μετά από τέσσερις ημέρες έντονου παρασκηνίου για τους "πρόθυμους" βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνησή του. Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , υπέρ της πρότασης Τσίπρα τάχθηκαν με την ψήφο τους οι : Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης.

«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την εμπιστοσύνη που έλαβε η κυβέρνησή του. «Σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε, «που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών», δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ