Κυβέρνηση

Δημοσκόπηση σοκ στο Μαξίμου: Πάει για αυτοδυναμία η ΝΔ - Εξαϋλώθηκαν οι ΑΝΕΛ - Τρίτη η ΧΑ - Γενική κατακραυγή

Σε διψήφιο ποσοστό (11,5%) ανέρχεται πλέον η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Η ΝΔ οδεύει προς αυτοδυναμία ενώ το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελείωσε οριστικά. Η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει αρνητικά τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και αυτή του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Η ΝΔ έχει προβάδισμα 11,5 μονάδων συγκεντρώνοντας ποσοστό 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,6% και ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει καταγράφει άνοδο 2,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαΐου, συγκεντρώνοντας 31%.

Άνοδο μισής μονάδας καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του οποίου ανέρχεται στο 19,5%.

Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής καταγράφουν από 6,5% αντίστοιχα (7% η ΧΑ τον Μάιο, 7% το ΚΙΝΑΛ).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο), η Ένωση Κεντρώων με 2% (1,5% τον Μάιο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5% (αμετάβλητο), η Ελληνική Λύση με 1,5% (αμετάβλητο), και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1% (αμετάβλητο).

Στο 21% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 2% απαντά «άλλο κόμμα».

Τα προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 34%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%.

Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 7,5% αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, οι ΑΝΕΛ και η Ελληνική Λύση με 1,5%, και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Στο 6% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι, στο 6,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ως προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, το 31% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 7% από το Ποτάμι, το 6% από τη Νέα Δημοκρατία και ΑΝΕΛ αντίστοιχα, το 5% από τη Χρυσή Αυγή, το 4% από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 3% από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων. Ακόμη ένα 31% προέρχεται από το άκυρο/λευκό.

Το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει «περιχαρακώσει» το 84% των ψηφοφόρων του, ενώ μόλις το 4% μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη ένα 4% προς άλλα κόμματα.

Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 50% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος μετακινείται προς τη ΝΔ και το 4% προς άλλα κόμματα.

Αμετάβλητη είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, όπου η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το τεράστιο προβάδισμα της στις 35 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 58% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23%.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 33% (32% τον Μάιο), με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 23% (+1%). «Κανένας από τους δύο», απαντάει το 37% (-1%).

Ως προς τη διενέργεια εκλογών, το 51% εκτιμά πως αυτές θα γίνουν εντός του 2019, με το 26% να τις βλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 25% για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Από την άλλη, το 38% θεωρεί πως κάλπες θα στηθούν εντός του 2018.

Αξιολογούν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών

Στα ζητήματα της επικαιρότητας, οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτιμούν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, το 62% θεωρεί αρνητική και μάλλον αρνητική τη συμφωνία και το 27% τη θεωρεί θετική και μάλλον θετική

Άξιο αναφοράς είναι πως ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και συγκεκριμένα το 40% αποτιμά αρνητικά την εν λόγω συμφωνία.

Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, το 49% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά, ενώ το 37% την αποτιμά θετικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται