Κυβέρνηση

Θεσσαλονίκη: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ισραήλ – Ο θεμέλιος λίθος στο μουσείο του Ολοκαυτώματος (εικόνες, βίντεο)


Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 η τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ρούβεν Ρίβλιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στην περιοχή από νωρίς το πρωί.

Τσίπρας για Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

«Θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμιση για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, «σήμερα με την παρουσία του προέδρου του Ισραήλ σηματοδοτείται η έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος». «Ο κ. Σαλτιελ και ο κ. Μπουτάρης ήρθαν και με βρήκαν στο γραφείο μου πριν από περίπου έναν χρόνο και ανταποκρίθηκαμε στο αίτημά τους», τόνισε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «με τη δημιουργία του Μουσείου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού». «Η περιοχή στο σύνολό της αναβαθμίζεται για να αποτελέσει έναν χώρο πρασίνου, μουσείων και περιπάτου που θα ανήκει σε κάθε Θεσσαλονικιά και Θεσσαλονικιό. Θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Εικόνες από την τελετή στη Θεσσαλονίκη

Μπουτάρης: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη

«Η Θεσσαλονίκη, η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων με το Μουσείο αυτό θα αναδείξει τη συμμετοχή της ισραηλιτικής κοινότητας στην ταυτότητα της πόλης», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στον χώρο βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Κ. Ζουράρις, η προϊσταμένη του γραφείου πρωθυπουργού Κατερίνα Νοτοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη 13.00 το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο λιμάνι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

voria.grthousandnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ