Αυτοδιοίκηση

Χαμός στο Ναύπλιο για το μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε εμείς το Πάσχα να ψήνουμε αρνιά και οι μετανάστες σκύλους»!

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλιέων την Πέμπτη, σε μία συζήτηση που ήταν γεμάτη ένταση και αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Αναγνωσταράς πρότεινε να υπάρξει μια αλλαγή στο ψήφισμα για το στρατόπεδο, ρωτώντας μεταξύ άλλων το εξής: «Επειδή το Ναύπλιο είναι ιδιαίτερη πόλη θεωρώ ότι δύσκολα θα βρεθούν ξενοδόχοι να φιλοξενήσουν μετανάστες. Μας ενδιαφέρει το στρατόπεδο. Είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε μετανάστες σε αυτή την πόλη ή όχι;»

Αντιδράσεις, ωστόσο προκάλεσαν, σύμφωνα με το anagnostis.org, τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος, Ραφαήλ Μπαρού, ο οποίος διευκρίνισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ότι τοποθετείται ως πρόεδρος εργατικού κέντρου και όχι ως δημοτικός σύμβουλος. «Κοιτάμε μόνο το στρατόπεδο. Αν βρεθούν κάποιοι ξενοδόχοι κερδοσκόποι να φιλοξενήσουν μετανάστες, εμάς δεν μας νοιάζει; Τι σημαίνει τουριστικά για οικονομία πόλης; Τι σημαίνει αν εγώ το Πάσχα σουβλίζω αρνί και ο άλλος το σκύλο;» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη διαφορετική κουλτούρα που υπάρχει μεταξύ χριαστιανών και μουσουλμάνων.

 

Φοβικές αντιδράσεις από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων για το μεταναστευτικό 

Για φοβικές αντιδράσεις ως προς το μεταναστευτικό έκανε λόγο ο Κώστας Γκόνης, σημειώνοντας: «Αντί να ζητήσουμε να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο, λυπάμαι που σαν συμβούλιο έχουμε φοβικές απόψεις»

Ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπρόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Το προηγούμενο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου έχει καταπατηθεί γιατί η χρήση φαίνεται ότι δίνεται στην Περιφέρεια και όχι στο δήμο».

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Επιμένουμε στο προηγούμενο ψήφισμα. Αν θέλετε να προσθέσουμε στο προηγούμενο ψήφισμα για πρόσφυγες- μετανάστες...».

Η πρόταση Αναγνωσταρά τελικά έγινε δεκτή και έτσι η διαφορά με το ψήφισμα της 13ης Φεβρουαρίου 2018 είναι εκεί που λέει «για άλλες "χρήσεις" δεν αφήνουμε περιθώρια», να προστεθεί «πρόσφυγες - μετανάστες».

 

Το αρχικό ψήφισμα για το στρατόπεδο είχε ως εξής:

«Η λειτουργία του ΚΕΜΧ Ναυπλίου μέχρι σήμερα αποτελεί γεγονός ιστορικής αξίας με επιρροή στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η  τοπική   κοινωνία του  Ναυπλίου  έχει  αποδεχθεί , ενσωματώσει  και  βοηθήσει   στη εύρυθμη  λειτουργία  του  στρατοπέδου  . Οι ανάγκες  της άμυνας της χώρας  και  η  οργάνωση    του στρατού   οδηγούν σε αποφάσεις του αρμόδιου  Υπουργείου   σύμφωνα με τις οποίες   οι  νεοσύλλεκτοι   δε θα παρουσιάζονται  στα μέχρι   τώρα Κέντρα  Εκπαίδευσης του  στρατού    ξηράς  (  11 στρατόπεδα)   αλλά σε στρατόπεδα Υποδοχής οπλιτών σε νησιά  και  παραμεθόριες περιοχές.   Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο το Κ.Ε.ΜΧ Ναυπλίου αλλά 11 στρατόπεδα.

 

Το  ΚΕΜΧ θα συνεχίσει  για κάποιο    διάστημα να δέχεται  για  εκπαίδευση άλλες ειδικότητες.

Σε περίπτωση που το υπουργείο αποφασίσει το κλείσιμο του Κ.Ε.Μ.Χ ζητούμε την άμεση δρομολόγηση της παραχώρησης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής στο Δήμο και στην τοπική κοινωνία.

Οι πιθανές χρήσεις είναι Διοικητικό πάρκο (Δήμος - περιφέρεια κ.α.), στέγαση υπηρεσιών (πυροσβεστική, ΔΕΗ κ.α.), εκπαίδευση, αθλητισμός, χώροι πρασίνου και αναψυχής κ.α.

Σε περίπτωση που η λειτουργία του στρατοπέδου υποβαθμιστεί στο επίπεδο που αυτή τη στιγμή λέγεται ότι θα υποβαθμιστεί, η παραχώρηση στο  Δήμο είναι ΜΟΝΌΔΡΟΜΟΣ.

 

Για άλλες “χρήσεις” δεν αφήνουμε περιθώρια.

Απαιτούμε και μένουμε αμετακίνητοι  σε αυτό που  διεκδικούμε . Το  Ναύπλιο  δικαιούται  ειδικής μεταχείρισης , ως μοναδικός και  ξεχωριστός τόπος και αυτό αποδεικνύεται  καθημερινά.

Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ