Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στις 18.00 στο Μέγαρο Μξίμου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου António Costa, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου μίαμιση ώρα και εντάσσεται στον κύκλο επαφών κορυφής για τον συντονισμό των κρατών-μελών και την προώθηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε η διαπραγμάτευση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2028-2034. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «επιβάλλεται να πετύχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Οι δύο ηγέτες κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Σκιαγραφώντας τη σημερινή διεθνή συγκυρία, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι περίπλοκη και ρευστή και τόνισε πως θέτει την Ευρώπη ενόψει κρίσιμων αποφάσεων για την πορεία της στο μέλλον.
Αναφερθείς στις ελληνικές θέσεις, ανέφερε ότι υπηρετούν το όραμα μιας Ευρώπης πιο ισχυρής, πιο ανταγωνιστικής, πιο ασφαλούς.
Σε αυτή τη λογική, όπως προσέθεσε, προετοιμάζει η Ελλάδα την προεδρία της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και διαμήνυσε στην Άγκυρα:
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλα αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Η πατρίδα μου είναι ειρηνική χώρα, που δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Δεν θα δεχθεί υποδείξεις από κανέναν για το πως ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.