Όταν η αδυσώπητη καθημερινότητα, οι ανατιμήσεις και οι προκλήσεις της χώρας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η πολιτική ηγεσία ξέρει πώς να κάνει τα απαραίτητα... διαλείμματα για λίγη παγκόσμια και «υψηλή» κουλτούρα.
Το σκηνικό στήθηκε στο επιβλητικό Ωδείο Αθηνών, εκεί όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» για να παρακολουθήσει τις εργασίες του Lyceum Project 2026.
Και αν νομίζετε ότι η ατζέντα είχε να κάνει με κάτι που αγγίζει άμεσα τον μέσο Έλληνα, μάλλον γελιέστε. Το μενού της βραδιάς προσέφερε μια βαθιά βουτιά στα προβλήματα της Λατινικής Αμερικής, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του ακροατηρίου κατευθείαν στα δάση του Αμαζονίου.

Η υψηλή οικολογία και οι φυλές του Αμαζονίου
Ο Πρωθυπουργός πήρε τη θέση του για να ακούσει με προσήλωση την ομιλία του Ailton Krenak. Για όσους δεν γνωρίζουν —δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία εκτός των αιθουσών του Ωδείου— ο Krenak είναι ένας διάσημος συγγραφέας και ορκισμένος αγωνιστής για τα δικαιώματα των ιθαγενών στη Βραζιλία, καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι αγώνες των φυλών της Βραζιλίας απέναντι στην αποψίλωση των δασών είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο παγκόσμιο ζήτημα. Το πώς ακριβώς «κουμπώνει» αυτό με την παρουσία της ελληνικής πρωθυπουργικής ηγεσίας σε ένα τόσο εξειδικευμένο event, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης. Είναι αυτή η λεπτή τέχνη των δημοσίων σχέσεων που επιβάλλει στους πολιτικούς ηγέτες να δείχνουν ευαισθητοποιημένοι για τα παγκόσμια οικολογικά δράματα, την ίδια ώρα που οι εγχώριες δασικές εκτάσεις μετατρέπονται συχνά σε στάχτη με το πρώτο μελτέμι του καλοκαιριού.

Το PR, η εικόνα και οι διαχρονικές αντιφάσεις
Το Lyceum Project δεν είναι μια τυχαία διοργάνωση. Απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο, «ψαγμένο» κοινό, το οποίο αρέσκεται να αναλύει τα διεθνή προβλήματα μέσα από την ασφάλεια των προσεγμένων αθηναϊκών χώρων τέχνης. Εκεί, κάτω από τα φώτα και με την απαραίτητη διανοουμενίστικη ατμόσφαιρα, το να μιλάς για την προστασία του περιβάλλοντος στη Βραζιλία ακούγεται εξαιρετικά εκλεπτυσμένο.
Στο τέλος της ημέρας, τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν το τέλειο κάδρο για εξαιρετικές φωτογραφίες —όπως αυτές που μοίρασαν τα πρακτορεία— και ένα αφήγημα προοδευτικής παγκόσμιας ματιάς. Το μόνο οξύμωρο είναι η απόσταση ανάμεσα στα ακριβά καθίσματα του Ωδείου Αθηνών και τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, εκεί όπου τα προβλήματα δεν μιλούν πορτογαλικά και δεν αφορούν τις παρθένες ζούγκλες, αλλά τον λογαριασμό που περιμένει στο τέλος του μήνα.
