Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στη Μέση Ανατολή προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε κρίσιμους τομείς της αγοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι η τρέχουσα αναταραχή δεν πρέπει να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Το μήνυμα Μητσοτάκη για οικονομία και γεωπολιτική
Ενημερώνοντας τον κ. Τασούλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα σούπερ μάρκετ με ορίζοντα τριμήνου. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτογενείς ανατιμήσεις, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε διαρκή γεωπολιτική αβεβαιότητα, αλλά αποτελεί πυλώνα ασφάλειας, φέρνοντας ως παράδειγμα την άμεση υποστήριξη της Κύπρου με αμυντικές δυνάμεις και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το κυπριακό έδαφος είναι ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, υπογράμμισε τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων Ελλήνων από τις εμπόλεμες ζώνες και εξέφρασε την έντονη διαφωνία της Αθήνας για οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο.
«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις στην κρίση, εκφράζοντας την ευχή ότι θα οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση, ώστε αυτό που είναι σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα να μη διογκωθεί περαιτέρω», κατέληξε.
Η απάντηση του Κωνσταντίνου Τασούλα
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την υποστήριξή του στα νέα μέτρα, συνδέοντας την εθνική ασφάλεια με την προστασία των καταναλωτών.
«Η επαγρύπνηση που έδειξε η πολιτεία στο θέμα της αμυντικής προστασίας της ευρωπαϊκής και ελληνικής Κύπρου πρέπει να φανεί και στην περίπτωση της καταπολέμησης της αισχροκέρδειας», σημείωσε ο κ. Τασούλας. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα προειδοποιητικά και κατασταλτικά μέτρα θα αποτρέψουν όσους σκέφτονται να εκμεταλλευτούν την κρίση για υπερκέρδη, ελπίζοντας ότι ο λαός θα αγκαλιάσει τις νέες πρωτοβουλίες όπως έκανε και με την Κύπρο.
Οι ανακοινώσεις και το σενάριο του Market Pass
Οι εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας έχουν προγραμματιστεί για τις 14:00 το μεσημέρι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η κυβέρνηση επιχειρεί σε πρώτη φάση να αποφύγει μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα (τύπου pass). Ωστόσο, ο σχεδιασμός είναι δυναμικός:
Επίδομα καυσίμων: Εξετάζεται (με εισοδηματικά κριτήρια) εάν η τιμή του πετρελαίου παγιωθεί πάνω από τα 100 δολάρια για εβδομάδες και η βενζίνη φτάσει ή ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Τρόφιμα: Εάν η άνοδος των τιμών συνεχιστεί, δεν αποκλείεται η επαναφορά εργαλείων όπως το Market Pass και το «Καλάθι του νοικοκυριού».