Για το «c’ est la vie» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη Wall Street Journal ο κ. Μητσοτάκης κράτησε σκληρή στάση σε ερώτηση που δέχτηκε γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ερντογάν γύρω από τη Chevron.
O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους (παρά την ακύρωση του ραντεβού από την πλευρά της Άγκυρας στις ΗΠΑ), αλλά από την άλλη δεν συζητά με την Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα.
«Όσον αφορά στη Chevron, δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με την Τουρκία, ειλικρινά. Ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας νότια της Κρήτης, αυτό αναγνωρίζεται από τη Chevron και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.
Το να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την Τουρκία σε όλα τα θέματα. Εάν κάποιες φορές, αυτό που κάνουμε προκαλεί κάποια δυσφορία στην Τουρκία, ας είναι. C'est la vie, όπως θα έλεγαν και οι Γάλλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης και ερωτηθείς, τι σημαίνει το «c’ est la vie» του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «θέλουμε να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαίωματα της χώρας».
«Εδώ και 2,5 χρόνια το πράγμα έχει αλλάξει με την Τουρκία έχουν σταματήσει οι υπερπτήσεις, έχουμε αφίξεις τουριστών από την Τουρκία έχουμε μπει σε μια φάση ήρεμων νερών. Την ίδια στιγμή και όταν υπήρχε ένταση και στα ήρεμα νερά η χώρα δεν σταμάτησε να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία μπορεί να ενοχλείται, το c' est la vie σημαίνει ότι θέλουμε βελτίωση των σχέσεων αλλά μόνο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και χωρίς να κάνουμε πίσω στα κυριαρχικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.