Πολιτική

Σεισμός πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο: Διπλή πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από Αριστερά και Πατριώτες

Σε μια ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική συγκυρία, δύο ευρω-ομάδες, η Αριστερά και οι Πατριώτες για την Ευρώπη, κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο μήνες μετά από προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία, επαναφέροντας τη φον ντερ Λάιεν στο προσκήνιο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα κληθεί να υπερασπιστεί τις πολιτικές της.

Οι κατηγορίες των Πατριωτών

Η ευρω-ομάδα των Πατριωτών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, κατηγορεί την πρόεδρο της Κομισιόν για αδυναμία διαχείρισης των προκλήσεων, ενώ την επικρίνει έντονα για έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας. Στο επίκεντρο της κριτικής τους βρίσκονται οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Mercosur, τις οποίες χαρακτηρίζουν προβληματικές και επιζήμιες για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Η πρόταση μομφής της Αριστεράς

Από την άλλη πλευρά, η Αριστερά εστιάζει στην αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κρίσιμα ζητήματα, με αιχμή την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στη Γάζα. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα Left δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Ήρθε η ώρα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να δει την πόρτα της εξόδου».

Στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά, διατυπώνονται σοβαρές κατηγορίες κατά της Επιτροπής:

  • Υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Mercosur και τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Πούλησε τους εργαζόμενους και τους αγρότες
  • Διοχέτευσε δισεκατομμύρια στα όπλα και τον πόλεμο
  • Διέλυσε την προστασία για το κλίμα και τα κοινωνικά δικαιώματα
  • Έγινε συνένοχη στη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Η ανακοίνωση της Αριστεράς καταλήγει με την εξής φράση:
«Αυτή η Κομισιόν έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική αλλαγή στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ