Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη της 1ης Οικουμενικής Συνδιάσκεψης Ελλήνων Νομικών στο Μουσείο της Ακρόπολης τόνισε ότι «όταν η τεχνητή νοημοσύνη τίθεται στην υπηρεσία των θεμελιωδών αρχών της μορφής διακυβέρνησης και πλαισιώνεται από θεσμικές εγγυήσεις, δεν αποτελεί απειλή, αλλά μάλλον ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία».
Η 1η οικουμενική συνδιάσκεψη Ελλήνων νομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα το τριήμερο από σήμερα έως 10 Ιουλίου, με θέμα: «προασπίζοντας τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη Δικαιοσύνη - παγκόσμιες προκλήσεις και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης».
Ειδικότερα, η Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διοργανώνει, από κοινού με την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης (Hellenic Lawyers Association), την Ένωση Ελλήνων Δικηγόρων Αυστραλίας (Hellenic Australian Lawyers Association) και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, την 1η οικουμενική συνδιάσκεψη Ελλήνων νομικών.
Στην συνδιάσκεψη θα λάβουν μέρος 620 νομικοί από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και νομικοί ελληνικής καταγωγής από την Αμερική και την Αυστραλία. Ομιλητές θα είναι σημαίνοντα πρόσωπα της νομικής επιστήμης, όπως είναι καθηγητές Πανεπιστημίων, αλλοδαποί δικαστές, δικηγόροι, κ.λπ.
Η συνδιάσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, αποτελεί σημαντικό γεγονός για το νομικό κόσμο της χώρας μας και τη διεθνή νομική κοινότητα, καθώς συμμετέχουν εξέχοντες νομικοί από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κύπρο.
Η θεματολογία της συνδιάσκεψης εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Δικαιοσύνη και δικηγορία, όπως είναι η προστασία των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα και οι μηχανισμοί δικαστικού ελέγχου.
Η συνδιάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα του ΠτΔ Κωνσταντίνου Τασούλα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής λαμβάνει χώρα στη γη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων ελληνικής καταγωγής που ασκούν το επάγγελμα σε διαφορετικές χώρες και νομικά συστήματα, υπογραμμίζει τη διαχρονική οικουμενικότητα των ελληνικών αξιών, αντικατοπτρίζει το βάθος των δεσμών και την ενότητα του Ελληνισμού εντός και εκτός των εθνικών συνόρων και υπογραμμίζει τη συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι ιδρυτικοί πυλώνες της Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να ζουν και να αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Αναμφίβολα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της Δημοκρατίας παρέχοντας νέα εργαλεία για διαβούλευση και διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια σφαίρα και την πληροφόρηση.
Μπορεί επίσης να αποδειχθεί πολύτιμο βοήθημα στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς μπορεί να διευκολύνει το έργο των δικαστών και των δικηγόρων μέσω εξελιγμένων εργαλείων αναζήτησης και ευρετηρίασης της νομολογίας.
Η νομιμότητα δεν πρέπει να εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του
κώδικα ή την εξουσία του προγραμματιστή. Πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω των εγγυήσεων του δικαστικού ελέγχου και της ενίσχυσης των μηχανισμών για τη διαφανή τεκμηρίωση των τεχνολογικών διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του Κράτους Δικαίου να διατηρείται ο άνθρωπος στο επίκεντρο της δημόσιας δράσης, ώστε να μην οδηγηθεί σε τεχνοκρατικό συγκεντρωτισμό.
Εξελιγμένες τεχνολογίες όπως τα deepfakes, εγείροντας ζητήματα σχετικά με την αυθεντικότητα της έκφρασης της εκλογικής βούλησης.
Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι τεχνικό έργο. Είναι η υλοποίηση της ανθρώπινης κρίσης και συνείδησης σε συγκεκριμένες διαφορές μέσω της νομικής αξιολόγησης συγκεκριμένων περιστάσεων και της ερμηνείας νομικών κανόνων με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και τις νομικές αρχές.
Από αυτή την οπτική γωνία, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παρέχει εργαλεία, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη κρίση. Μπορεί να διευκολύνει την απονομή της δικαιοσύνης,αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον δικαστή.
Από την πλευρά του υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
Σήμερα, ο κόσμος μας διανύει μια μεταβατική περίοδο μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων. Κρίσεις και αλλαγές πολύπλευρες και εναλλασσόμενες, γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, με μια φράση θα έλεγα «ότι σήμερα ζούμε σε μια ιδρυτική εποχή». Αφήνουμε αρκετά πράγματα πίσω μας χωρίς να ξέρουμε τι έρχεται και τι προβάλλει ως μέλλον.
Ο μακρύς χρόνος της ιστορίας αλλά και η εξέλιξη του ανθρώπινου νου, τι απέδειξε; Ότι, η τεχνολογία δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζεται ούτε φοβικά, ούτε αφελώς. Υπάρχει πάντα μια δυνατότητα ισόρροπης και θετικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπινου παράγοντα, είτε του προσωπικού είτε του κοινωνικού με τον τεχνολογικό παράγοντα.
Εδώ ξεκινά μια δύσκολη κουβέντα, φαντάζομαι με αρκετές ενστάσεις. Πολλοί αντιτείνουν, ότι τώρα η τεχνολογική επανάσταση είναι καταιγιστική, δεν μοιάζει με τις άλλες και κυρίως απειλεί να ηγεμονεύσει , με τις νέες μορφές της όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη , τον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Να νικήσει την σκέψη του και να επικρατήσει απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο.
Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριος Χαρτσιώτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως κάθε προσπάθεια που ενισχύει και την εμβέλεια της ελληνικής νομικής σκέψης στο διεθνές πεδίο και προάγει τη νομική επιστήμη. Συνέδρια όπως το σημερινό συμβάλλουν ουσιαστικά στη θεσμική διασύνδεση και την ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών μεταξύ νομικών, υπηρετώντας ταυτόχρονα το ευρύτερο συμφέρον της Δικαιοσύνης».
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Η παρούσα Οικουμενική Συνδιάσκεψη, υπογραμμίζει όχι μόνο τον οικουμενικό χαρακτήρα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και την καθολική αξία των λύσεων που αναζητούμε. Έχουμε, όσοι συμμετέχουμε, διπλή ευθύνη: να διαφυλάξουμε την πολύτιμη κληρονομιά του παρελθόντος και να χαράξουμε με γενναιότητα την πορεία μας προς το αύριο. Καθώς στεκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής, καλούμαστε να επανανοηματοδοτήσουμε τις αρχές που ταχθήκαμε να υπερασπιστούμε, υπό το φως των σύγχρονων κρίσεων και προκλήσεων.
Η διάσπαρτη αλλά συνεκτική δύναμη του ελληνισμού αποκτά καθοριστική σημασία στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Υπό τη διαρκή απειλή μιας απρόκλητα -και συνάμα προκλητικά- εχθρικής γειτονικής χώρας, που συνεχίζει την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου και διατηρεί το casus belli εναντίον της χώρας μας, έχουμε χρέος να αντιτάξουμε, με αρραγή εθνική ομοψυχία, την ισχύ του δικαίου και την ανυποχώρητη πατριωτική διεκδικητική στάση σε ό,τι αφορά τα αδιαπραγμάτευτα εθνικά μας δίκαια.
Σε αυτό το εθνικό πρόταγμα, προσβλέπουμε στην ενεργό σύμπραξη των ελληνικών κοινοτήτων, ανά την υφήλιο. Αγκαλιάζουμε τον απανταχού ελληνισμό ως αδιαχώριστο μέρος της εθνικής μας υπόστασης, αναγνωρίζοντας τη ζωτική του συμβολή στην πρόοδο και την ευημερία.
Ωστόσο, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας αποκτά υπαρξιακή σημασία σε μια εποχή πρωτοφανών ανατροπών και διακινδυνεύσεων. Την προηγούμενη δεκαετία, η οξεία οικονομική κρίση έπληξε καίρια το βιοτικό επίπεδο πολλών και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, ο εναγκαλισμός της δικαιοσύνης και της εκτελεστικής εξουσίας, κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη, και η ανεξαρτησία της, εξωτερική και εσωτερική, κατέστη εκ νέου επίμονο ζητούμενο».
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βόρκας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
Απόψε, είναι μια στιγμή επιστροφής στην καρδιά του Ελληνισμού. Στις ρίζες, που μας γέννησαν. Μια στιγμή επιστροφής στις αξίες, που σφυρηλατήθηκαν από τη μακραίωνη ιστορία μας.
Απόψε, οι απανταχού Έλληνες νομικοί, από Αμερική, Αυστραλία, Κύπρο και Ελλάδα, εκμηδενίσαμε τις αποστάσεις και δίνουμε το στίγμα μας σ' ένα εγχείρημα που φιλοδοξούμε να καταστήσουμε θεσμό.
Είναι, όμως, προφανές ότι ο σφοδρός μετασχηματισμός που φέρνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ψηφιακή επανάσταση και οι αυξημένες προσδοκίες για κράτος Δικαίου, επιτάσσουν ανασύνταξη δυνάμεων, επιστημοσύνης, στόχων και στρατηγικής.
Ως Έλληνες συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης ανά τον κόσμο οφείλουμε να συνασπιστούμε και να αξιοποιήσουμε νομικά και δικαστικά εργαλεία που παρέχει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.
Ταπεινά καταθέτω ότι δεν έχουμε δικαίωμα για εφησυχασμό και απραξία. Οφείλουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και να προασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Θέλω να σάς συγχαρώ για το γεγονός ότι επιλέξατε την Αθήνα, για την πραγματοποίηση της 1ης Οικουμενικής Συνδιάσκεψης Ελλήνων Νομικών. Καταλαβαίνω τον συμβολισμό της επιλογής σας. Όπως επίσης κατανοώ τη σημασία της Συνδιάσκεψής σας για τη διεθνή νομική κοινότητα σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση, ειδικότερα στη χώρα μας, για τη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης, για τους θεσμούς και την προστασία των αρχών του Κράτους Δικαίου. Η συνδιάσκεψή σας λαμβάνει χώρα σε μία συγκυρία κατά την οποία τολμώ να πω ότι η Δημοκρατία μας βάλλεται».
Ακόμα, χαιρέτησαν την συνδιάσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Λοβέρδος ο πρέσβης Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικηγόρων Αυστραλίας Ιωσήφ Τσαλανίδης και ο πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης Γεώργιος Ζαπάντης.

Τασούλας: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην ενίσχυση της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news