Ξεκάθαρο μήνυμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε ελληνορθόδοξο ναό στη Συρία.
Προληπτική ανάπτυξη πλοίων του ΠΝ για τις ροές από Λιβύη
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει προληπτικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, για να ελέγξει ενδεχόμενες μαζικές ροές παράνομων μεταναστών.
«Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος μπαίνει στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για οργανωμένες απόπειρες μετακίνησης πληθυσμών. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Έκκληση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έντονο προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.
Καταδίκη της επίθεσης σε ελληνορθόδοξο ναό στη Συρία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επίθεση που σημειώθηκε σε ελληνορθόδοξο ναό στη Συρία, εκφράζοντας οργή και αποτροπιασμό. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη νέα συριακή κυβέρνηση να μεριμνήσει έμπρακτα για την προστασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά του πολιτισμού και της συνύπαρξης.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έρχεται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την Αθήνα να επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο στη σταθεροποίηση και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.