Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως βρίσκεται στο βήμα εκπροσωπώντας 80 χώρες «που θέλουν να προστατέψουν τους πολίτες και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες».
Όπως ανέφερε «κατά τη διάρκεια αυτών των εχθροπραξιών πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε αδιανόητες συνθήκες, με τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει τουλάχιστον 36.000 θανάτους πολιτών σε 14 ένοπλες συρράξεις το 2024».
Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφείται η κατάσταση στον κόσμο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «η χρήση εκρηκτικών όπλων οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες τραυματισμούς. Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την αρχή των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, με λιμό και εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν ήδη σκοτωθεί.
«Στο Σουδάν οι άνθρωποι υποφέρουν από τη βία, εκατ. έχουν φύγει από τα σπίτια τους και πολλοί εξ αυτών. Το ίδιο συμβαίνει και σε μία σειρά από άλλες χώρες», όπως τόνισε.
Η προστασία των πολιτών δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των πολιτών δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση» υπογράμμισε.
Ανέφερε ότι «είναι νομική υποχρέωση και ηθική υποχρέωση την οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη των συρράξεων να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες. Να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα μέρη θα λογοδοτήσουν.
«Οι πολίτες γίνονται στόχος ή απλά μένουν ξεχασμένοι στην άκρη του πολέμου. Η προστασία τους δεν είναι η δεύτερη σκέψη. Το περασμένο έτος ήταν το πιο θανατηφόρο για το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πάνω από 360 εργαζόμενοι των οργανώσεων αυτών σκοτώθηκαν σε 20 χώρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει» επεσήμανε.
«Η χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας ως στρατιωτικό όπλο δεν είναι κάτι το αναπόδεκτο» σημείωσε.