«Κοινό μυστικό» αποτελεί το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός οδηγών συχνά πιάνουν το τιμόνι παρότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, όπως αποτυπώνεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του Alco, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Στην ερώτηση εάν οι πολίτες έχουν αντιληφθεί να οδηγούν άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, το 55% απαντά «ναι» και το 45% «όχι», ωστόσο το ανησυχητικό είναι το αντίστοιχο ποσοστό στους νεότερους, καθώς 8 στους 10 επίσης απαντάνε θετικά, γεγονός που καταδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα στους νέους 17-24 ετών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 81% για το «ναι», με το «όχι» να περιορίζεται στο 17%.
Ομοφωνία, παρόλα αυτά, υπάρχει στη γνώμη να επιβάλλοντονται αυστηρότερες ποινές για τις σοβαρές παραβιάσεις του ΚΟΚ. Στο ερώτημα αν συμφωνούν οι ποινές να γίνουν πιο αυστηρές για όσουν οδηγούν με αλκόολ, χωρίς δίπλωμα και όσους οδηγούν επικίνδυνα, το 90% απαντά «ναι» και μόλις το 6% «όχι».
Στο πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης και στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για πρωθυπουργό», ο πρωθυπουργός παίζει... χωρίς αντίπαλο, με χαμηλό όμως ποσοστό.
Αναλυτικά:
Κυριάκος Μητσοτάκης 28%
Ζωή Κωνσταντοπούλου 8%
Κυριάκος Βελόπουλος 6%
Νίκος Ανδρουλάκης 5%
Σωκράτης Φάμελλος 3%
Δημήτρης Κουτσούμπας 4%
Οι υπόλοιποι αρχηγοί έχουν μόλις 1% (Λατινοπούλου, Κασσελάκης, Νατσιός, Χαρίτσης, Βαρουφάκης).
Τέλος, στο ερώτημα για το ποιοι είναι οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας παίζει χωρίς αντίπαλο, συγκεντρώνοντας το 54%. Δεύτερος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 34%, και όλοι οι υπόλοιποι πολύ χαμηλά.