Διευκρινήσεις για το Kids Wallet που θα είναι πλέον διαθέσιμο για όλους τους γονείς από σήμερα μεσημέρι Δευτέρας έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η εφαρμογή Kids Wallet, το μέτρο της κοινωνικής εργασίας στο σχολείο αντί αποβολών και η λειτουργία τεχνικών γυμνασίων είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων.
«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όπως τόνισε έχει την τιμή να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια σε κανένα από τα δύσκολα ζητήματα, έχοντας καταφέρει η κυβέρνηση αυτή να μιλήσει ανοιχτά για τα μεγάλα προβλήματα και να προωθήσει πολιτικές οι οποίες έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα.
«Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι στην ίδια σελίδα. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι σύμμαχοι και πριν και πάνω απ όλα οι γονείς» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Άκης Σκέρτσος: «Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική»
«Είναι μια στρατηγική η οποία έχει την εξής καινοτομία,συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία οι συμπεριφορές βίας, οι πράξεις βίας, τα περιστατικά βίας μπορεί να οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
«Μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για ανήλικους, μιλάμε για ευάλωτες ψυχές και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, αλλά και με έμφαση και στις υποχρεώσεις που έχουν και οι γονείς και τα παιδιά. Και η στρατηγική αυτή πατάει σε όλα και δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συναντάμε καθημερινά έξω, στο δρόμο, μέσα στο σπίτι μας, στη σχολική μονάδα, στον χώρο εργασίας, σε χώρους πολιτισμού» επισήμανε προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα ευαισθησία και να αρχίσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία συντεταγμένα να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και να δίνουμε το καλό θετικό παράδειγμα και υπόδειγμα στα παιδιά»
Σοφία Ζαχαράκη: «Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα “Σπάσε την σιωπή”»
«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων σημειώνοντας ότι τα εργαλεία υπάρχουν χάρη στη δουλειά των προκατόχων της. Όπως τόνισε, πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπή».
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο των συμβούλων Σχολικής Αγωγής και στις διεπιστημονικές Επιτροπές ενώ όπως επισήμανε 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Κανένα παιδί δεν γεννιέται με φόβο και κανένα παιδί δε γεννιέται βίαιο»
Από την πλευρά της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι «τα παιδιά τις περισσότερες φορές εκλαμβάνουν τις συμπεριφορές αυτές όχι αποκλειστικά, αλλά τις περισσότερες φορές τις εκλαμβάνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μαθαίνουν να ανέχονται τον φόβο. Μαθαίνουν να δέχονται τη βία και έτσι πολλές φορές αυτό ανακλαστικά δρα και ατα ίδια».