Πολιτική

Μητσοτάκης: Η δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

«Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας, χρεοκοπία χωρίς επιστροφή όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Νωρίτερα, το μήνυμα ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά και κριτική στην αντιπολίτευση για τις προτάσεις της που «οδηγούν σε χρεοκοπία χωρίς επιστροφή» περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή, το πρωί της Παρασκευής, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία να είναι ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές, επιμένοντας στην πρωτοβουλία της δικής του κυβέρνησης να λάβει μέτρα η Κομισιόν κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών με πρόσχημα τους γεωγραφικούς περιορισμούς, κάνοντας λόγο για πληθωρισμό της απληστίας και κερδοσκοπικές πρακτικές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέρριψε τους μύθους, όπως είπε, που καλλιεργεί η αντιπολίτευση για το πρόβλημα της ακρίβειας, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε τον κατώτατο μισθό, μείωσε 50 φόρους και έδωσε τις πρώτες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στους δημοσίους υπαλλήλους.

Δείτε την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Συμφώνησα αμέσως με την διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς το αντικείμενο της, το ζήτημα της ακρίβειας, είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο που κυριαρχεί. Γι αυτό και η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η συζήτηση ίσως μας δώσει ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στην βάση στοιχείων και αριθμών, και οι πολίτες να αντιληφθούν την αλήθεια και τις θέσεις των κομμάτων γι' αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν η εισβολή στην Ουκρανία και οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και την ενέργεια σφράγισαν το δεύτερο μισό της κυβέρνησης και καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Το πρόβλημα όμως επιμένει, ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Δύσκολο στοίχημα που θέλει χρόνο και συστηματική προσπάθεια, γνώση της πραγματικότητας και ρεαλισμό. Οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στα ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα, γι' αυτό με στοχευμένα μέτρα επιχειρούμε να στηρίξουμε το εισόδημα και να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «η συστηματική προσπάθεια απαιτεί μόνιμα μέτρα στήριξης, με αύξηση μισθών και μείωση φόρων. Αυξήσεις που είναι μόνιμες και θα υφίστανται και μετά το τέλος του πληθωρισμού. Δεν θέλω να εξωραΐσω την κατάσταση, όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ως προς τα πραγματικά δεδομένα».

«Πάμε να δούμε τι γίνεται στα τρόφιμα. Βλέπουμε αντίστροφη πορεία από αυτή του γενικού πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός τροφίμων έχει βαρύτητα στο 22% στον γενικό πληθωρισμό. Υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε πτώση και πάλι σήμερα είναι λίγο πάνω από τον ΜΟ της ΕΕ» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία 5ετίας, όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την Ευρώπη, και επιλέγω να μείνω στα στοιχεία της 3ετίας που είναι τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση. Τα στοιχεία λένε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες και κοινά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας, δε, αναφορά στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός εξήγησε «γιατί το πρόβλημα στην πατρίδα μας είναι πιο επώδυνο» προσθέτοντας ότι «γι' αυτό και με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν ζήτησα μια ακόμα παρέμβαση, γιατί οι κολοσσοί οι πολυεθνικοί δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς στο λιανεμπόριο. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με διαφορετικές τιμές στην Αθήνα, στο Παρίσι, ή στο Άμστερνταμ. Κατακερματίζει την ενιαία αγορά και αποτελεί πρακτική αισχροκέρδειας. Σε αυτές τις πρακτικές δεκαετιών, η Ένωση οφείλει να αντιτάξει επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων. Μόλις χθες η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία πάνω από 300 εκατ. ευρώ γι' αυτές τις αθέμιτες πρακτικές».

«Ζητούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο. Δεν το ζητά μόνο η Ελλάδα, αλλά ακόμα 7 ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και σε διαφορετικές χώρες. Ολλανδία Ελλάδα Τσεχία κ.ά. Ακόμα και η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από αυτό το φαινόμενο. Στις προβλέψεις της δεν έβλεπε τόσο υψηλό πληθωρισμό. Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας που έχει πραγματική βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Το θέμα πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα και το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν χαρακτηρίζει την πρόταση μας σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης. Η έκθεση Λέττα κάνει αναφορά στην ανάγκη να δουλεύει η αγορά προς όφελος και των καταναλωτών. Άλλη μια εισήγησή μας τίθεται στο επίκεντρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «υπήρξε κάποιο κόμμα που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που εμείς εισηγούμαστε σήμερα; Πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί;»

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά και ακοστολόγητες προτάσεις. Πριν έρθω στην ανάγκη να διαλύσουμε 5 μύθους που σε ένα βαθμό κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο μου κάνει εντύπωση που μια πρόταση μας που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη δέχεται κριτική από την αριστερά. Συγγνώμη εσείς στην αριστερά δεν είστε διαχρονικά κατά των μονοπωλίων;» συνέχισε τον άτυπο διάλογό του με την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Οι μύθοι της αντιπολίτευσης

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατέρριψε έναν προς έναν τους μύθους που καλλιεργεί η αντιπολίτευση με πρώτον ότι «η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια: Δεν ισχύει και το αποδείξαμε με στοιχεία. Η ακρίβεια πυροδοτήθηκε από την αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αύξηση ζήτησης. Έγινε πρόσφατα μια ανάλυση που δείχνει ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έχει ιδιαιτερότητα. Χωρίς το πληθωρισμό του ελαιολάδου ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8%. Επιμένω όμως προσπαθώ να εξηγήσω ένα περίπλοκο φαινόμενο χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν επηρεάζει το μέσο νοικοκυριό». Στο σημείο εκείνο, μάλιστα, απευθυνόμενος προς την Θεοδώρα Τζάκρη είπε «ακούστε πρώτα και μετά αρχίστε τις ειρωνίες. Εσείς είστε πρωταθλήτρια έχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια».

«Αυτό επίσης που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι η πολιτική μας για αύξηση των μισθών είναι γεγονός. Είναι ένα ανάχωμα. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, τον μέσο μισθό και τον μισθό των δημόσιων υπαλλήλων. Όλα αυτά μαζί με ρεκόρ επενδύσεων κι μαζί με 450.000 νέες θέσεις εργασίες που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση αυτά συγκροτούν ένα ανάχωμα. Μπορεί να ακούγονται μακρινά στον συνταξιούχο και την νέα οικογένεια που πιέζεται στο παρών. Όμως οφείλουμε να πούμε ότι η ακρίβεια είναι ένας κρίκος και όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη τόσο αυξάνονται οι μισθοί και τελικά δημιουργεί το πιο μόνιμο ανάχωμα απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας» ανέφερε στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης

«Τι μας λέει η αντιπολίτευση; Ότι έχουμε τιμές Σουηδία και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσε όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε μια περιπέτεια που μας στέρησε περίπου 30% ΑΕΠ εκτίναξε την ανεργία και έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Σπεύδετε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίψετε ευθύνες σε άλλους να σας θυμίσω ότι μεταξύ 2015-2019 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και μας φέρατε στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Κωνσταντοπουλου και Βαρουφάκη, ας θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της περιπέτειας» πρόσθεσε.

«Δεν αρκεί λοιπόν να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και που θέλουμε να πάμε αύριο αλλά να βλέπουμε και από που ξεκινήσαμε. Μια αφετηρία που σημαδεύτηκε από εμπόδια, μεταναστευτικό, προκλήσεις στο Αιγαίο, θεομηνίες και η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα δηλωμένα εισοδήματα είναι αυξημένα και ο μέσος μισθός είναι αυξημένος κατά 19%. Εδώ θα είμαστε και πάλι τοπ 2027 πριν από τις επόμενες βουλευτικές για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη την δέσμευση μας για μέσο μισθό 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ» τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα σημείωσε ότι «έχουμε δρόμο να καλύψουμε και σε μια συζήτηση για τον πληθωρισμό δεν έχουν θέση πληθωριστικές υποσχέσεις. Όπως συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος και 14ος μισθός, διατιμήσεις και άλλα. Με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μόνο ρεαλιστικές λύσεις εφαρμόζονται στην πράξη. Μας λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά. Όμως τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα. Τα έχετε ξεχάσει. Τον περασμένο χειμώνα στήριξη των λογαριασμών ρεύματος πως; Με φορολόγηση υπερκερδών εταιριών ενέργειας. Τα fuel pass , σήμερα οι τιμές στην ενέργεια έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εξορθολογίσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. Με μέτρα ρίξαμε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε 5% από 8%, το πρόβλημα όμως παραμένει και θα είμαστε εδώ να παλέψουμε όχι μόνο για την αποκλιμάκωση ου πληθωρισμού αλλά και στην μείωση τιμών».

Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση με αφορμή την πρόταση για μείωση ή μηδενισμό ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με τις τιμές στην Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και 2,2 δι.σ για κάθε επόμενο. 2% του ΑΕΠ. Όλα τα μέτρα μαζί στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δισ. ευρώ. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε την πρόταση σας στη Βουλή κοστολογήθηκε από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε με αυτή την κοστολόγηση πηγαίνετε στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής να το επιβεβαιώσει. 45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν τα μέτρα που προτείνετε. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μια λέξη μόνο: χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

«Ας ξεφύγουμε από τον λαϊκίστικο κύκλο των ψεμάτων . Όταν ο τόπος αντιμετωπίζει μια δυσκολία όπως είναι η ακρίβεια οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις και ανεφάρμοστες. Βρεθήκατε και εσείς σε αυτή τη θέση το 2018 και τι έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας; Ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές, πάρτε τα για να τα θυμηθείτε. Η πρόταση μας εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική πολιτική μας, η δική σας μέσα από όσα έχετε εντάξει και έχουν κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια χωρίς να παίρνετε μια απάντηση. Κοροϊδεύετε για μια ακόμα φορά τους πολίτες. Ακούω τον πρόεδρό σας να λέει για φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι φέρνει αέρα κοπανιστό» επέμεινε στην κριτική του ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε, δε, ότι «είναι οξύμωρο την μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών κολοσσών να την δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας κατηγορείτε γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές».

«Μας λέτε για μείωση ΦΠΑ προσωρινά και θα βάλετε πλαφόν στα κέρδη εταιρειών. Τι ωραία που τα λέτε. Βγείτε από τον φαντασιακό σας κόσμο και σταματήστε να λέτε ψέματα. Μιας και μιλήσαμε για το λάδι πείτε στον αρχηγό σας στο επόμενο σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό με βιολογικό . Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει» κατέληξε στην αναφορά του στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός

Σημαντικό η Ελλάδα να είναι ισχυρή στην Ευρώπη μετά τις εκλογές

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής 5ετίας για τα οποία είπε ότι «συνδέονται με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες. Μιλώ για την αντιμετώπιση πληθωρισμού και τερματισμό αθέμιτων πρακτικών, για την νέα ΚΑΠ, την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό και για το μεγάλο κοινό ζητούμενο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής Ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από νέο κοινό ευρωπαϊκό ταμείο που θα απαλλάξει τα μέλη από υψηλούς προϋπολογισμούς. Τέτοιες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ενιαίο ταμείο».

«Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες, τα κόμματά της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική - κάνω εξαίρεση για το ΠΑΣΟΚ - δεν έχουν πει κουβέντα. Η παράταξη μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία. Το να είναι η Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη ημέρα έχει μεγάλη σημασία και το βάρος της ψήφου είναι μεγάλο. Οι πολίτες γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης μακριά από πειραματισμούς και αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας είναι συναισθηματικός είναι και σοφός. Όλοι μας γνωρίζουμε την Ελλάδα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες. Τις αγωνίες του νοικοκυριού να μην εξαντληθεί ο μισθός πριν το τέλος μήνα. Να μείνει θωρακισμένη η πατρίδα και ασφαλείς οι γειτονικές. Αυτά είναι οι προτεραιότητές μας και οι πολίτες έχουν γνώση και εμπειρία. Αν σήμερα σας απάντησα εγώ σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...