Πολιτική

Κασσελάκης για το πόθεν έσχες: «Οφείλω να το καταθέσω μέχρι 30 Ιουνίου - Δεν οφείλω να το δώσω τώρα»

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, το πλάνο εκσυγχρονισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το παρασκήνιο της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, την εξωτερική πολιτική αλλά και την κατάθεση της δικής του δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) τοποθετήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΝΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά άφησε ανοιχτό να μην καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες πριν από τις ευρωεκλογές όπως είχε σαφώς δηλώσει στις 2 Απριλίου, στη συνέντευξή του στον Σκάι, αφού προσδιόρισε την κατάθεση της δήλωσης στο απώτατο όριο του νόμου, λέγοντας: «Με ρωτάτε αυτή τη στιγμή για ένα πόθεν έσχες το οποίο οφείλω να το δώσω μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν οφείλω να το δώσω τώρα» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης και «τηρώ τον νόμο» συνέχισε, εγκαλώντας την ΝΔ ότι θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο Στέφανος δεν είναι εντάξει».

«Είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου ο οποίος θα πρέπει να έχει νέα δεδομένα και εκείνη τη στιγμή να διαλέξει με ποιον είναι, με ποια μεριά της Ιστορίας θα είναι» υποστήριξε για τη διαφάνεια στη ζωή των πολιτικών αρχηγών, ενώ απάντησε για την αποστροφή του στον Νίκο Ευαγγελάτο ότι «δεν είσαι ο λογιστής μου» πως «ας γελάσουμε και λίγο, πολύ αυστηροί έχετε γίνει όλοι ξαφνικά. Αυτή η απάντηση δεν σας ταιριάζει, ο άλλος συγκαλύπτει έγκλημα στα Τέμπη...».

Ο Στέφανος Κασσελάκης τάχθηκε υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, όχι όμως και κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερή αμυντική συμμαχία» και υποστήριξε ότι δεν θα επέτρεπε την επίσκεψη Ράμα, στην Αθήνα.

«Δεν  νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα» για τη Χαμάς

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν η Χαμάς είναι μια οργάνωση η οποία κάνει και εξτρεμιστικές πράξεις, παράλληλα με φιλανθρωπικό έργο, «δεν  νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Και όπως είπα σε συνέντευξή μου, το βασικό είναι ότι αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι το οποίο κάνει τοπικά, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έκανε η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967» απάντησε ο κ. Κασσελάκης, διευκρινίζοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς». «Αντιθέτως την έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή, αλλά συγχρόνως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους συνανθρώπους μας», συμπλήρωσε.

«Ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα» για την Παλαιστίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ίδιο πλαίσιο, «παιδιά και γυναίκες, επί το πλείστον, που αυτή τη στιγμή δολοφονούνται κάθε μέρα και δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου από το Ισραήλ. Όχι ότι εάν υπήρχε, θα δικαιολογείτο μια τέτοια πράξη, αλλά τι θα γίνει στο τέλος. Ωραία, συνεχίζουν κάθε μέρα αυτό τον τρόπο, θα είναι κατεχόμενη για πάντα η Γάζα; Αυτή είναι η στρατηγική του Ισραήλ;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κληθείς να σχολιάσει το χάρτη με τα σύνορα, «το παρακολουθώ. Ναι. Τα σύνορα βάση του 1967 του ΟΗΕ» δήλωσε.

Τότε, «συγγνώμη, το ερώτημά μου είναι άλλο. Το είπατε αυτό, δείξαμε και τον χάρτη για να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς εννοείτε και τι λέτε. Είχαμε μια πρωτοβουλία της Ισπανίας που αναγνώρισαν το Παλαιστινιακό κράτος» σημείωσε ο δημοσιογράφος, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να απαντά ότι «είναι η πρώτη φορά που μου βάζουν power point σε συνέντευξη. Πρέπει να σας συγχαρώ».

Ο κ. Κασσελάκης τάχθηκε στο πλευρό των ευρωπαϊκών χωρών που αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος, λέγοντας ότι «ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα». Στο ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση, «δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να τονίσει ότι «προφανώς χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Επιπλέον, «η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι αμιγώς αμυντικές» επισήμανε ο κ. Κασσελάκης, παρατηρώντας πως «είπα ιερή αμυντική συμμαχία. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα μέσα στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο είναι ότι και η Τουρκία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ.». «Συγχρόνως όμως οι δυτικές δημοκρατίες απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πρέπει να έχουν μια συλλογικότητα και μια προστασία σε αυτό το κομμάτι. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια και να μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή στρατιωτική και αμυντική δυνατότητα», τόνισε.

Στο ενδεχόμενο ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, ο κ. Κασσελάκης υπερθεμάτισε στο «100%», όπως είπε, αλλά αντιτάχθηκε στην πιθανότητα κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι «αμυντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει τη δική της δυνατότητα. Δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις διατλαντικές σχέσεις γι’ αυτό». Κληθείς να απαντήσει στα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, «δεν πρόκειται να απαντήσω στον κ. Ανδρουλάκη» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «ο καθένας ας αναμετρηθεί με την δική του ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ξεκάθαρη...».

«Το όνομα θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ»

Στο εσωκομματικό πεδίο, «το όνομα θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ» γνωστοποίησε επιπλέον ο κ. Κασσελάκης για τις επικείμενες αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναλύοντας μάλιστα και τα ονόματα των άλλων κομμάτων. Για την ΝΔ, «το όνομα «Νέα Δημοκρατία» στο κομμάτι το δημοκρατικό υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς, το οποίο παρεμπιπτόντως το λέει και η Ευρώπη αυτό με την καταδίκη του κράτους δικαίου» σχολίασε, ενώ για το ΠΑΣΟΚ, «στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά», είπε ο κ. Κασσελάκης. «Σας λέω ότι η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ανήκει η κινηματικότητα. Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προαναγγέλλοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015 που κέρδισε και πρέπει τώρα να πάμε μπροστά».

Εκσυγχρονισμός και «όχι παραγοντιλίκι»

Ερωτηθείς για τα κομματικά όργανα, «για μένα τα πιο χρήσιμα όργανα του κόμματος είναι τα τμήματα του κόμματος τα οποία παράγουν πολιτική» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης, γνωστοποιώντας για τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «πρέπει να εκσυγχρονιστούν ξεκάθαρα». «Ναι, παίζουν ρόλο, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να τονίσει πως «αυτά θα γίνουν στην κατάλληλη στιγμή. Σας είπα τις δυο προτεραιότητες. Είναι περισσότερη αμεσοδημοκρατία και τα όργανα αυτά να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι».

«Θα έλεγα όχι» στην επίσκεψη Ράμα

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα μας γενικά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και γενικότερα στην Ελλάδα που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβομαι την άποψή τους, ειλικρινά τη σέβομαι...» ανέφερε, ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ απάντησε πως «θα έλεγα όχι. Όπως έκανε η Γερμανία στον κ. Ερντογάν πριν από καιρό» για την επίσκεψη του Έντι Ράμα, στην Αθήνα.

Για την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά, «δεν θεωρώ ότι είναι ο μόνος άξονας για την πολιτική της χώρας, αλλά όσον αφορά σε γενικές ιδεολογικές γραμμές, ναι προφανώς τον δέχομαι» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ για τις μετεκλογικές διεργασίες «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής», διευκρίνισε. «Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία. Δεν θα δουλέψει αυτό, δεν θα λειτουργήσει. Γιατί; Γιατί έχουν άλλα, προσωπικά, κίνητρα οι ηγεσίες», συνέχισε.

Για τις αιτιάσεις περί lifestyle, «είναι πολύ αδύναμα επιχειρήματα» τόνισε, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος περιέγραψε ότι «θα είναι ένας σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ και μια σύγχρονη Αριστερά. Θα είναι εκσυγχρονισμένος, όπως πρέπει να εκσυγχρονιστεί». Ο ίδιος τοποθετήθηκε καταφατικά για το εάν «έχουμε μπροστά μας τη δημιουργία ενός άλλου διαφορετικού σύγχρονου κόμματος, με την ίδια ιδεολογική αφετηρία».

Πρώιμη η συζήτηση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ

Στην πιθανότητα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, «είναι τόσο πρώιμη αυτή η ερώτηση, δηλαδή έχουμε τόσο δρόμο μπροστά μας, αλλά δεν πρόκειται καν να σκεφτώ ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή. Διότι θεωρώ ότι θα έχουμε χτίσει μια πολύ πλατιά και βαθιά κοινωνική βάση, που αυτό δεν πρόκειται να γίνει» αντέτεινε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας ότι «νομίζω, να τελειώνει αυτή η ιστορία: ένα κόμμα θα μπορεί αυτοδύναμα να αλλάξει τα πράγματα».

Επιλεκτικές προσκλήσεις σε προοδευτικά στελέχη

Για το χαρακτηρισμό «πολιτικού τουρίστα» εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «δεν ξέρω πότε το είπε, λυπάμαι γι' αυτή τη στάση της εάν το είπε σήμερα, ή γενικά το έχει πει» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν οι πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται για τον κόσμο, καλά θα κάνουν να αφήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες και να πουν πού διαφωνούν. Εάν θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι πιο κατάλληλοι από εμένα να ηγηθούν της Κεντροαριστεράς, ας το πουν ξεκάθαρα και ας θέσουν τον εαυτό τους στην κρίση του κόσμου, μαζί μου». «Η πρόσκλησή μου δεν είναι καν πρόσκληση. Είναι μια κοινωνική ανάγκη στη βάση του κόσμου και επιλεκτικά θα προσκαλέσω ανθρώπους που εκτιμώ να έρθουν και στα όργανα του νέου κόμματος μαζί μας», συμπλήρωσε.

Για την «αλαζονεία του 41%», αλλά και τη χρήση της λέξης «τσακίσουμε» από τον ίδιο, «δεν είναι μια λέξη που τη λέω πολύ συχνά, αλλά την έχω πει» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας ότι «εάν ο κόσμος είναι χαρούμενος με την καθημερινότητα που βιώνει, τότε ας επαληθεύσει το 41%». «Πέντε χρόνια κυβερνούν. Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 για το σήμερα. Πέντε χρόνια κυβερνούν» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης. Για τους πόρους που πρέπει να κατευθυνθούν στην Υγεία, «είπα να επενδύσουμε 5% στην Υγεία» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «σε βάθος μιας τετραετίας, πρέπει να επενδύσουμε επιπλέον».

«Πολύ αυστηροί έχετε γίνει όλοι ξαφνικά»

«Είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου ο οποίος θα πρέπει να έχει νέα δεδομένα και εκείνη τη στιγμή να διαλέξει με ποιον είναι, με ποια μεριά της Ιστορίας θα είναι» υποστήριξε για τη διαφάνεια στη ζωή των πολιτικών αρχηγών, ενώ απάντησε για την αποστροφή του στον Νίκο Ευαγγελάτο ότι «δεν είσαι ο λογιστής μου» πως «ας γελάσουμε και λίγο, πολύ αυστηροί έχετε γίνει όλοι ξαφνικά. Αυτή η απάντηση δεν σας ταιριάζει, ο άλλος συγκαλύπτει έγκλημα στα Τέμπη...».

«Δεν είμαι ξύλινος, δεν θ’ αλλάξω αυτό το οποίο είπα, σας υπόσχομαι ότι η χώρα μας μ’ εμένα Πρωθυπουργό θα έχει μια εξαιρετική εκπροσώπηση στο εξωτερικό» συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι «μέσα στη χώρα μας θα είμαι ανθρώπινος και γήινος, δεν είναι ανάγκη εγώ να γίνω ξύλινος». «Στο εξωτερικό θα έχετε μια εκπροσώπηση η οποία με επαγγελματισμό θα προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα μας εκπροσωπεί, θα μας κάνει περήφανους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εντός της Ελλάδας δεν πρόκειται να ζήσω τη ζωή μου» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης και απάντησε πως «θα το δώσω» το πόθεν έσχες.

«Τηρώ τον νόμο» για το πόθεν έσχες»

«Με ρωτάτε αυτή τη στιγμή για ένα πόθεν έσχες το οποίο οφείλω να το δώσω μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν οφείλω να το δώσω τώρα» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης και «τηρώ τον νόμο» συνέχισε, εγκαλώντας την ΝΔ ότι θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο Στέφανος δεν είναι εντάξει».

Για την προσωπική του ζωή και το coming out του, «για μένα προσωπικά δεν είναι κάτι το οποίο ήθελα να το εργαλειοποιήσω» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και απάντησε στην κυβέρνηση ότι «μας κατηγορεί επειδή εκείνοι κάνουν καριέρες από την πολιτική κι εγώ είμαι outsider. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Προβεβλημένα στελέχη είχαν εγκαταλείψει τον Τσίπρα

«Θέλετε να σας πω ποιος μ’ έχει φυτέψει;» απάντησε χιουμοριστικά στο ερώτημα για την διεκδίκηση της ηγεσίας, περιγεάφοντας πως «την εβδομάδα πριν τις εκλογές του Ιουνίου, που ταξιδεύαμε με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν δύσκολη η συνθήκη. Προσπαθούσε να κρατήσει το χαμόγελο, την αισιοδοξία του, αγωνιζόταν. Και είχα δει ότι πολλοί τον είχαν εγκαταλείψει, που ήταν προβεβλημένα στελέχη. Έκτοτε, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι αυτό, τώρα, που ξέρω τι έχει συμβεί, σας επιβεβαιώνω ότι είχε συμβεί αυτό. Πολλοί είχαν άλλα σχέδια».                              

Για την Έφη Αχτσιόγλου, «είναι αληθές ότι δεν απαντούσε στα μηνύματά μου, ναι. Αλλά όσον αφορά στο τι έγινε, λοιπόν, πέρα από την έλλειψη ανταπόκρισης από την κ. Αχτσιόγλου και γενικά από τα προβεβλημένα στελέχη που ήταν τότε στο κόμμα, ήταν μια συζήτηση προεκλογική για την προεδρία του κόμματος που δεν είχε για μένα πενηνταράκια. Κάποιος να μπορεί να καταλάβει λαϊκά τι θα κάνει με τη ζωή του. Έλεγε δομές, κανόνες, δομές κανόνες. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δομές και κανόνες, άρα, ποια είναι η διαφορά;» διερωτήθηκε.

Στην ίδια κατεύθυνση, «ήταν κρίση ηγεσίας, ηγετικότητας, και δεν ήταν ξεκάθαρο στον κόσμο τι πρεσβεύεις. Γιατί προφανώς ο κόσμος έχει μπερδευτεί όταν ένας λέει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και ότι η έπαρση της σημαίας προσβάλλει ή το ένα ή το άλλο και ξαφνικά υπάρχει και η άλλη μεριά» σχολίασε.

Τέλος, ερωτηθείς για τον επικείμενο γάμο του το καλοκαίρι, «το νομοθετικό πλαίσιο του γάμου έχει τελειώσει» διευκρίνισε, λέγοντας ότι θα πρόκειται για το τραπέζι του γάμου «για τους φίλους και τις οικογένειές μας». «Θα είναι ένα σύγχρονο τραπέζι γάμου, μοντέρνο τραπέζι γάμου» αποκάλυψε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «λίγες μέρες πριν τον γάμο, μπορεί να κάνουμε και κάτι πιο παραδοσιακό στο χωριό στο οποίο μεγάλωσε η οικογένειά μου, αλλά το Σαββατοκύριακο με τους στενούς μας φίλους θα είναι πιο ευρωπαϊκό».

Για την παρουσία του σε σουίτα νυχτερινού κέντρου, «μα δεν την επέλεξα εγώ τη σουίτα. Μόνοι τους με φυγάδευσαν εκεί πάνω. Εγώ ήθελα να πάω κάτω και πήγα» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και «ευχαριστώ όσους με έραναν με λουλούδια, το εκτιμώ πάρα πολύ», πρόσθεσε.

«Νομίζω η χώρα έχει ανάγκη μια επανάσταση. Δεν θεωρώ ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το status quo» εξήγησε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «επανάσταση κοινής λογικής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ