Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Χαρά έφεραν οι δημοσκοπήσεις- Στόχος «να γράφει το 2 μπροστά»

Η βεβαιότητα του Στέφανου Κασσελάκη πως το βράδυ των εκλογών θα βρεθούν όλοι προ εκπλήξεως από το αποτέλεσμα έχει επηρεάσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον ανεβάζουν επίσης τον εκλογικό πήχη στο 20% από το 15% που δίνουν οι μετρήσεις κατά μέσο όρο.

Σε τέσσερις δημοσκοπήσεις που βγήκαν σε δυο ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί στην πρόθεση ψήφου από το 13% και φτάνει στην εκτίμηση ψήφου ακόμη και στο 17,5%.

Φαινομενικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλειδώσει τη δεύτερη θέση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το μορατόριουμ εξωστρέφειας που συμφωνήθηκε άτυπα εντός του κόμματος έχει βοηθήσει στο ράλι που πραγματοποίησε ο κ. Κασσελάκης με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι διαδραμάτισε και η προσπάθεια που έγινε για την παρουσίαση του φορολογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την ακρίβεια έχει ενδυναμώσει, εκτιμούν τα κομματικά στελέχη, την αξιοπιστία του κόμματος ως εναλλακτική πρόταση.

Βέβαια η απόσταση από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις φτάνει ακόμη και τις 18 μονάδες και για το λόγο αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο πως στις 20 ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου αυτό θα ανατραπεί σε τέτοιο βαθμό που η διαφορά θα πέσει έστω σε μονοψήφιο ποσοστό.

Όλα βέβαια θα κριθούν από τη συμμετοχή τις ευρωεκλογές, αλλά για την ώρα η αποχή μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα από την οποία κινδυνεύουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά -όπως σημειώνουν οι αναλυτές και εκτιμούν και στα επιτελεία αυτών των κομμάτων- θεωρείται ότι θα φτάσουν στην κάλπη με συμπαγές εκλογικό σώμα επομένως θα καταγράψουν και καλά ποσοστά στις εκλογές.

Ανεβάζουν τον πήχη


Μετά τον Στέφανο Κασσελάκη εκείνος που είδε αυξημένη τη συμμετοχή ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας. Μάλιστα η αισιοδοξία ήταν τέτοια που προέβλεψε ποσοστό με το 2 μπροστά δηλαδή να αγγίξει και το 20%.

«Η διαφορά θα πρέπει να μειωθεί αισθητά, τα ποσοστά είναι συνεχώς ανεβασμένα το τελευταίο διάστημα. Εκτιμώ ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη, επειδή ακριβώς έχει πάρει χαρακτηριστικά εθνικής ατζέντας. Νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά στο (20%)».

Η δήλωση αυτή έκανε πολλούς να σαστίσουν καθώς η αισιοδοξία αυτή δεν συνάδει με το γενικότερο κλίμα για το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές.

Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Νίκος Παππάς ο οποίος πατώντας και εκείνος στην αισιοδοξία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ένα αποτέλεσμα που θα αλλάξει δραματικά την εικόνα του προηγούμενου αποτελέσματος» και για «δραματική αλλαγή του σκηνικού» καθώς όπως πρόσθεσε «υπάρχει μια ανοδική δυναμική η οποία είναι εξαιρετικά επίμονη και αυτό μπορεί και στην κάλπη από πάνω να σου δώσει…» ποσοστό στο 20%.

Η ατζέντα Παππά


Ο Νίκος Παππάς πάντως δείχνει να τραβά το δικό του δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον τελευταίο μήνα έχει ανεβάσει στροφές παράγοντας πολύ περισσότερο «έργο» από όσο μπορεί να καταναλώσει το ίδιο του το κόμμα, απέναντι σε έναν Κασσελάκη ο οποίος δεν σταματά να κινείται σε επίπεδο επικοινωνίας τροφοδοτώντας τα μέσα ενημέρωσης αδιάκοπα με την εικόνα του.

Ο Νίκος Παππάς από το Συνέδριο και έπειτα – όταν τορπίλισε την πρόταση Τσίπρα και έριξε σωσίβιο για πολλούς στο Στέφανο Κασσελάκη με την αντι-πρόταση για μη προσφυγή στη βάση με την περίφημη ανανέωση της «εντολής των μελών» του Συνεδρίου – δείχνει απελευθερωμένος.

Λειτουργεί ως σκιώδης υπουργός οικονομικών διατηρώντας και το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο στο κόμμα και σχεδόν μετά από κάθε ανακοίνωσή του ανεβάζει και αντίστοιχο βίντεο στα social media ενισχύοντας το προφίλ του εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση του να βγει μπροστά ακόμη πιο δυναμικά σε αυτή τη συγκυρία δεν κουμπώνει πάντα με την προεκλογική καμπάνια του κόμματος ενώ τελευταία αναλαμβάνει και ρόλο τοποτηρητή για την εσωκομματική κριτική που γίνεται στον πρόεδρο Κασσελάκη βάζοντας απέναντί του στελέχη με τα οποία συμπορεύτηκε στο παρελθόν σε δύσκολες κυβερνητικές στιγμές και κυρίως σε σκληρές εσωκομματικές περιόδους.

Το άδειασμα που έκανε με όρους ηγεμονικούς απέναντι στους κυρίους Βασιλειάδη και Σπίρτζη για τις αποστάσεις που αυτοί πήραν από τα "φαλτσαρίσματα" του προέδρου, αλλά και η μισή αποκήρυξη της προγραφής που τους έκανε το στέλεχος Θανάσης Οικονόμου γιατί είναι «με ενάμιση πόδι εκτός κόμματος», φούντωσε τη νευρικότητα στο εσωκομματικό σκηνικό.

«Υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν και την προσωπική τους άποψη πολλές φορές όχι με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς να την εκφράσουν, έχουν διατυπωθεί απόψεις με τις οποίες εγώ διαφωνώ» είπε χαρακτηριστικά παίρνοντας διακριτές αποστάσεις από τους πρώην συντρόφους του.

Για πολλούς μέσα στο κόμμα όλα αυτά αφορούν στην επόμενη ημέρα των εκλογών με τον κ. Παππά να δείχνει ότι κινείται με δική του ατζέντα καθώς οι σχέσεις του με τον κ. Κασσελάκη σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι σχεδόν παγωμένες.

Με τον Παύλο Πολάκη να έχει υποχωρήσει οριστικά από νούμερο δυο στην Κουμουνδούρου και τον Σωκράτη Φάμελλο να διατηρεί αυστηρό θεσμικό προφίλ ως πρόεδρος της ΚΟ, ο κ. Παππάς καταλαμβάνει χώρο ως η ισχυρή προσωπικότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρόεδρο ποντάροντας στην αξιοπιστία των προτάσεων και των παρεμβάσεών του για την οικονομία και τον κομματικό του πατριωτισμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ