Πολιτική

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Θα φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

«Γιατί πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα, τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ούτως ώστε να δέσει καλύτερα η Συμφωνία των Πρεσπών; Εμείς τηρήσαμε τα συμφωνηθέντα ή αφήναμε δια της διολισθήσεως να σέρνεται μία κατάσταση, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος, αυτό ήταν ορατό σε όλους, να επανέλθουν οι εθνικιστικές δυνάμεις στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας;».

Το παραπάνω ερώτημα απηύθυνε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, από το Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού για την στάση και τις ενέργειες της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κ. Κεχαγιά σημείωσε ότι φέρνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της, «δέχθηκε απίστευτο πόλεμο από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από άλλα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, που φωνάζουν όπως φωνάζει και η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών χθες και ο κύριος Μητσοτάκης σήμερα, με χαρακτηρισμούς μάλιστα ότι πρόκειται για μία ενδοτική συμφωνία».

«Βλέπουμε όμως, πόσο χρήσιμη είναι η Συμφωνία αυτή για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, σε μία εύθραυστη περιοχή και με την έλευση της νέας πολιτικής ηγεσίας στο τιμόνι της χώρας, πόσο αυτές οι ισορροπίες μπορεί να διαταραχθούν. Έχουμε λοιπόν τώρα εκ των υστέρων την κυβέρνηση να λέει, μα κάθε Συμφωνία πρέπει να τηρείται. Εν τούτοις δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δηλώνει τον σεβασμό της ως προς αυτήν, ως προς μία διεθνή συνθήκη, για να την διαφυλάξει, να την προστατέψει και να κληθούμε να καταστούμε πυλώνας ως χώρα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Θα γίνει σε άμεσο χρόνο και πρέπει να δούμε τι θα κάνει και η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία συνεχώς διαβεβαιώνει ότι θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια, αλλά δεν το πράττει» υπογράμμισε η κ. Κεχαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η κ. Κεχαγιά, ερωτηθείσα τι αποτελέσματα μπορεί να παράγει, υποστήριξε ότι «επί της ουσίας η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κατεβάζει τον πήχη».

«Έχουν πει ότι είναι μία τυπική συνάντηση εργασίας. Έχουν πει ότι δεν περιμένουν πολλά και απλώς ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα θέσει εκ των υστέρων και το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Η εθνική πολιτική, οι εθνικές γραμμές, οι κόκκινες, πάντα πρέπει να έχουν μία συνέπεια. Πριν από μερικούς μήνες λέγαμε ότι οδεύουμε προς τη Χάγη. Τώρα δεν υπάρχει αυτό. Βλέπουμε μία στασιμότητα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Από τους πανηγυρισμούς για τη Διακήρυξη των Αθηνών έχουμε φτάσει σε μία μετριοπαθή στάση να μην δεχθούμε καμία πρόκληση μέσα στην Άγκυρα και να μην έρθει σε δύσκολη θέση η ελληνική πλευρά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεχαγιά.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει λόγο για ακύρωση της συνάντησης όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου.

«Αλλά τηρείται η Διακήρυξη των Αθηνών; Γιατί κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα βλέπουμε από την τουρκική πλευρά να υπάρχει μία πρόκληση, είτε σε προφορικό επίπεδο είτε σε πρακτικό, όπως για παράδειγμα το να εισαχθεί στα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας η «Γαλάζια Πατρίδα» προσέθεσε.

Όσο αφορά στη φιέστα που διοργάνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός χθες στην Αθήνα, η κ. Κεχαγιά επανέλαβε το ερώτημα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές ημέρες. «Για ποιο λόγο η κυβέρνηση, η οποία είχε διοργανώσει και εκθέσεις καλλιτεχνικές για τον κ. Ράμα στο Ζάππειο πριν από ένα, ενάμιση χρόνο, είχε διαθέσει το Ζάππειο για να εκθέσει τα καλλιτεχνήματά του ο κ. Ράμα, δεν γνώριζε την επίσκεψη του. Άρα ο Ράμα αγνοεί την ελληνική κυβέρνηση. Και για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν απαντά στον κ. Ράμα για το γεγονός ότι παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας, κάνοντας σχόλιο για τον ρόλο της αντιπολίτευσης και για το ποιος πρέπει να είναι στην κυβέρνηση και στη διακυβέρνηση της χώρας;».

Καταλήγοντας η κ. Κεχαγιά, ερωτηθείσα για τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, επισήμανε «στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί προχωράμε προς την κρίσιμη κάλπη των ευρωεκλογών και εδώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ότι η κάλπη των ευρωεκλογών δεν είναι χαλαρή και δεν πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της αποχής. Πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της συμμετοχής. Όλοι λοιπόν μαζί τα στελέχη προχωράμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο μέγιστος στόχος είναι η ανατροπή της καθεστηκυίας κατάστασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα για αυτή την ανατροπή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ