Πολιτική

Χατζηδάκης για έκθεση ΔΝΤ: «Την επόμενη διετία, η ανάπτυξη θα συνεχισθεί με υψηλότερους ρυθμούς»

Ανάπτυξη 2% εφέτος και 1,9% το 2025 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών – μελών του (world economic outlook) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (16/04) στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συγκεκριμένα και σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου του 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη), παρά τη σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της Ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο)», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

«Παράλληλα και το 2025, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη, προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας εφέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Ακόμη, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ