Πολιτική

Βενιζέλος για απομνημονεύματα Σόιμπλε: Σεβάστηκε να μείνουμε στην Ευρωζώνη αλλά δεν μας διευκόλυνε

Την άμεση ανάγκη η Ελλάδα, χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαμορφώσει μια στρατηγική ασφάλειας για την ίδια και την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας το απόγευμα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν αρκεί να λέμε και να υπερασπιζόμαστε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, είμαστε χώρα με σταθερές σχέσεις με τις ΗΠΑ και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτά είναι κεκτημένα σημαντικά αλλά δεν συνιστούν εθνική στρατηγική, γιατί λείπει το δεδομένο της ασφάλειας», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Και τόνισε πώς «είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά είναι απαραίτητο να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημείωσε ακόμη ότι έχει κλονιστεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα καθώς δεν υπάρχει το πολιτικό όργανο στην Ευρώπη για να συμφωνηθεί αυτή η στρατηγική, δεδομένου ότι η συγκρότηση της ΕΕ είχε αυτό το έλλειμμα και τα ζητήματα γεωστρατηγικής πορείας και ασφάλειας της τα διαμόρφωνε η Γαλλογερμανικός άξονας, με τίς δύο αυτές χώρες τώρα να κοιτάζουν το εθνικό τους συμφέρον.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι υπάρχουν εμφανή διλήμματα για την Ευρώπη, εκτός από την Ασφάλεια, για τη Δημοκρατία της λόγω της παρουσίας της Ακροδεξιάς, την κοινωνικλη συνοχή, το Δημογραφικό ακόμη και τη Νομισματική της επιρροή. «Η Ευρώπη να μην υπνοβατεί αλλά να είναι σε εγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη τι θα γίνει στις αμερικανικές εκλογές για τη δική της ασφάλεια» εξηγώντας πως ιστορικά οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικές, καθώς συγκροτούν τη Δύση και το νέο ρόλο της στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να συμβάλλουμε να συνεχιστεί η νηνεμία της τελευταίας περιόδου χωρίς να απεμπολούμε τις εθνικές θέσεις.

Επίσης κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον ίδιο και την ελληνική οικονομική κρίση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «σεβάστηκε μεν την θέση μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μείνει κι έμεινε στην Ευρωζώνη, συνέβαλε στο κούρεμα του χρέους, αλλά απ' την άλλη δεν μας διευκόλυνε πολιτικά κι οικονομικά για να το καταφέρουμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...