Πολιτική

Γεραπετρίτης για επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προάσπιση της ειρήνης

«Σκοπός της συμμαχίας είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών όπως είναι η εδαφική ακεραιότητα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προστασία της ανθρώπινης αξίας» σημείωσε.

Διευκρίνισε, όμως, πως «στον κρίσιμο χρόνο, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη της Συμμαχίας αποδεδειγμένα επιδεικνύουν ενότητα και αποφασιστικότητα στην καταδίκη των παραβιάσεων των ανωτέρω αξιών. Εκτός δε του πεδίου των ένοπλων συρράξεων, η Συμμαχία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση προκλήσεων που κατατείνουν στην αποσταθεροποίηση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας μέσω ασύμμετρων και υβριδικών απειλών».

«Προς την κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσει τις αποτρεπτικές τις ικανότητες και σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων» ανέφερε σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής».

Υπογράμμισε, μάλιστα πως «η Ελλάδα, στις 18 Φεβρουαρίου 1952, ημερομηνία προσχώρησης της στο NATO, έκανε μια στρατηγικής σημασίας επιλογή για τον προσανατολισμό της προς τη Δύση, η οποία εδραιώθηκε με τη συμμετοχή της στην EE».

Για να συμπληρώσει πως «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή πολυμέρεια και την προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και επιθυμούμε να εισφέρουμε ενεργά στην παγκόσμια σταθερότητα, συμμετέχοντας ανελλιπώς σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα του OHE και αναπτύσσοντας σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού με χώρες πέρα από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα, από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική».

«Υποστηρίζουμε δε την ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, παράλληλα με την ανάπτυξη μια αυτόνομης και υπεύθυνης ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας» ανέφερε.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως η πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας ως 32ου μέλους της Συμμαχίας, την οποία η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, «καταδεικνύει ότι η Συμμαχία, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης και πυλώνα ασφάλειας για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές