Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Τσίπρας: Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά την παραίτησή του - «Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα την παρουσία της χώρας στην ΕΕ»

Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση κάνει αυτή την ώρα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Δείτε βίντεο από Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Ο κ.Τσίπρας συζητά με τη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις συζητήσεις του συνεδρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ.Τσίπρας ως τέκνο της μεταπολίτευσης, αφού ο ίδιος γεννήθηκε τέσσερις μέρες από την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο κλίμα προσμονής μέσα στο οποίο μεγάλωσε. 

Είπε μεταξύ άλλων:

Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια, θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981.

Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή.

Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή

Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η θεματολογία του προγράμματος

1) Συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ξένια Κουναλάκη (Δημοσιογράφο της Καθημερινής)

2) Τα επόμενα 50 χρόνια είναι ασφαλής η Δημοκρατία; Είναι η Ελλάδα μεταρρυθμίσιμη;

Συζήτηση των Γιάννη Στουρνάρα (Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος), Kevin Featherstone (Καθηγητής της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, London School of Economics), Στάθη Καλύβα (Κάτοχος της Έδρας Gladstone, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης | Εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls), Γιώργου Παγουλάτου (Πρέσβης της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)) και Χριστίνας Κουλούρη (Πρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών). Συντονιστής: Hugo Dixon, Δημοσιογράφος, Reuters

3) Συζήτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας) με την Ελένη Παπούλια (Εκτελεστική Διευθύντρια, Minda de Gunzburg Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ) και τον Μιχάλη Τσιντσίνη (Δημοσιογράφος Καθημερινής)

Τσίπρας: «Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα την παρουσία της χώρας στην ΕΕ»

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό βάρος στην τρέχουσα αντιπαράθεση, υπογραμμίζοντας μάλιστα την «αδυναμία της αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη Βουλή». 

Κάνοντας αναδρομή στη δική του θητεία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και στο περιβόητο δημοψήφισμα, ο ίδιος επεσήμανε πως «ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη» και συνέχισε λέγοντας ότι και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. «Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας», είπε.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ