Πολιτική

Νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

«Είναι ευπρόσδεκτες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έγιναν από τα τρία κόμματα, όπως και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Προσπαθούν αυτοί που καταθέτουν αυτές τις ενστάσεις και αυτές τις απόψεις να προκαλέσουν κάποια, κατά την αντίληψή τους, ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα το πετύχουν.

Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και έχει δεσμευτεί, έναντι του ελληνικού λαού, να την κάνει ακόμη πιο ευρωπαϊκή. Αυτοί που πρέπει να απολογούνται είναι αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και δυστυχώς, τολμώ να πω ότι τα κόμματα που θέτουν αυτές τις ενστάσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Η συζήτηση για το γάμο ομοφύλων ζευγαριών

Κορυφώνεται από σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Με τις αντιδράσεις, όχι μόνο βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και του κόσμου να κλιμακώνονται, η αυριανή ημέρα (15/02) αποτελεί «κρας τεστ» για τη Νέα Δημοκρατία, που θα δει την κοινοβουλευτική της ομάδα διασπασμένη και να μην εμφανίζει εικόνα συνοχής για πρώτη φορά.

Σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της κυβερνητικής πειθαρχίας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ως εναλλακτική την επιλογή της αποχής, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι δηλώσαν ξεκάθαρα «όχι».

Αρκετοί είναι οι βουλευτές που δεν έχουν διστάσει να πουν δημόσια την άποψη τους, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Μάλιστα στην κοινοβουλευτική ομάδα, δεκαπέντε βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αντώνης Σαμαράς, ένας από τους πρώτους που με μία τροχιοδεικτική βολή κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που είχε στείλει τη 12η Ιανουαρίου, εκδήλωνε την αντίθεσή του.

«Όχι. Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την "πυρηνική" οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας. Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην πυρηνική οικογένεια», είχε τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Κατηγορηματικό «όχι» θα πουν επίσης και ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης έχοντας πει στο παρελθόν πως: «Θα καταψηφίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αποδίδει αυτόματα στους ομόφυλους το δικαίωμα στην υιοθεσία, θεωρώ ότι αυτό δεν οφείλουμε να το κάνουμε» και ο Ανδρέας Κατσανιώτης έχοντας αναφέρει πως «δεν είναι δικαίωμα ο γάμος, είναι θεσμός. Θεωρώ ότι κάθε επιθυμία δεν μπορεί να θεωρείται δικαίωμα. Ο γάμος είναι δομικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, την εναντίωσή τους εξέφρασαν και οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης, με τον τρίτο να τονίζει πως «ο πρωθυπουργός θέλει ελεύθερα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Οι αντιρρήσεις υπάρχουν και στα άλλα κόμματα και στην κοινωνία, αν ήταν μόνο στη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι υπάρχει κάτι δογματικό» αλλά και η Άννα Καραμανλή δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο για τα ομόφυλα «γιατί αυτό θα επιφέρει και τεκνοθεσία».

Την αντίθεση με το νομοσχέδιο εκδήλωσαν ακόμη οκτώ βουλευτές, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.

Οι 24 «αναποφάσιστοι»

Η κόντρα ωστόσο φουντώνει καθώς και η αποχή είναι ένα μήνυμα. Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που είναι διχασμένοι και βρίσκονται ανάμεσα στο «όχι» και στην αποχή.

Συγκεκριμένα, οι 24 αναποφάσιστοι βουλευτές είναι οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θάνος Πλεύρης, Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...