Πολιτική

Κεραμέως: O θεσμός της επιστολικής ψήφου αλλάζει το τοπίο στις ευρωεκλογές

Στο εύρος των πολιτών που εξυπηρετεί ο νόμος για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός ανέφερε πως «έχει συμβεί μια αλλαγή στη χώρα μας και για πρώτη φορά απέκτησε τον θεσμό της επιστολικής ψήφου που αλλάζει το τοπίο στις ευρωεκλογές και για τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και τους Έλληνες του εξωτερικού. Η νέα δυνατότητα θα ωφελήσει ηλικιωμένους συμπολίτες μας, με κινητικά προβλήματα, εποχικά εργαζόμενους, φοιτητές εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές της Γ’ Λυκείο εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους τις Κυριακές κα.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου και οποιοσδήποτε επιθυμεί να ψηφίσει μέσω επιστολικής θα πρέπει να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να το δηλώσει και να δηλώσει και την διεύθυνση που θέλει να παραλάβει τον φάκελο της επιστολικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έχουν να προσφέρουν πολλά - Προτεραιότητα είναι τα δημόσια

Η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στα μη κρατικά πανεπιστήμια σχολιάζοντας πως «έχουν να προσφέρουν πολλά στη χώρα και τους πολίτες». «Το πρώτο είναι το δικαίωμα της επιλογής, το δεύτερο είναι πως η δυνατότητα ίδρυσης τους μπορεί να ωθήσει όλη την εκπαίδευση προς τα πάνω, προς βελτίωση και εισάγει έναν υγιή ανταγωνισμό. Το τρίτο είναι πολύ σημαντικά οφέλη. Αντί να βλέπουμε οικογένειες να πληρώνουν για τα παιδιά τους για να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί να μην τα κρατήσουμε εδώ και να προσελκύσουμε φοιτητές και από το εξωτερικό;», είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις, η υπουργός τόνισε πως «η πρώτη προτεραιότητά μας είναι τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα χρόνια 19-23 αυξήθηκε η χρηματοδότηση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο κατά 29%, αυξήθηκαν πρωτοβουλίες όπως το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα».

«Ο Βορίδης δεν αφήνει μια προσωπική του άποψη να μπει στη μέση»

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και τη δήλωση του Μάκη Βορίδη περί αντισυνταγματικότητα, η κυρία Κεραμέως σχολίασε πως «η ΝΔ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και η κυβέρνηση αυτή και ο πρωθυπουργός θέλει να ακούει όλες τις απόψεις. Στο υπουργικό συμβούλιο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ισότητα στο γάμο, ακούστηκαν υπουργοί και έχει γίνει ένα γόνιμος διάλογος μέσα στη ΝΔ. Άκουσα τον κ. Βορίδη να λέει ότι θα κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αναστάτωση ή αμφισβήτηση. Ξεκάθαρα δεν αφήνει μια προσωπική του άποψη να μπει στη μέση σε μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο κ. Βορίδης έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το θέμα αυτό, έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα με βουλευτές, υπουργούς».

Για τη στάση της Εκκλησίας

Αναφερόμενος τέλος στις διαφωνίες της Εκκλησίας, η κυρία Κεραμέως είπε πως «ακούμε με μεγάλο σεβασμό της απόψεις της Εκκλησίας. Από την άλλη, η εκτελεστική εξουσία ανήκει στην κυβέρνηση, η νομοθετική εξουσία ανήκει στη Βουλή και νομίζω πως ο πρωθυπουργός ήταν σαφής πως με σεβασμό απέναντι στις θέσεις της εκκλησίας, η κυβέρνηση θα κυβερνήσει τη συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...