Πολιτική

Μαξίμου: Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια-Τι προβλέπει

Παρότι συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν την φράση του «να μην βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», αποφεύγοντας έτσι να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναγνωρίζουν ότι από την στιγμή που θα ανοίξει άμεσα η συζήτηση «πρέπει και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Στους περίπου δύο μήνες που μεσολαβούν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξηγήσει το περιεχόμενο των ρυθμίσεων και να κάμψει, όσο το δυνατόν, τις αντιδράσεις που υπάρχουν και να μειώσει τις δεδομένες κοινοβουλευτικές απώλειες από την κυβερνητική παράταξη. Κυρίως, όμως, όπως τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο να εξηγήσουν στην κοινωνία τους λόγους που προχωρά στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η κυβέρνηση.

 

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια


Την δημόσια συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός με την συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά την Τετάρτη, όπου ο ίδιος θα θέσει το πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα ξεκαθαρίσει τι θα προβλέπει για την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όπως αναμένεται να πει θα δίνεται η δυνατότητα στην υιοθεσία αλλά δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως είναι η παρένθετη μητρότητα. Ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, όπως μπορεί να κάνει και σήμερα μόνος του ένας άντρας ή μόνη της μία γυναίκα. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να λύσει ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα», σύμφωνα με τους εισηγητές της. Δηλαδή σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει υιοθετήσει ένα παιδί θα μπορεί να το αναγνωρίζει και ο/η σύζυγος του, ώστε αυτό να μην μείνει χωρίς φροντίδα και υποχρεωθεί να γυρίσει σε κάποιο ίδρυμα αν πάθει κάτι ο γονέας που το έχει υιοθετήσει. Το ίδιο θα ισχύσει και αν έχει αποκτήσει βιολογικά παιδί πριν από τον πολιτικό γάμο. Αρμόδια στελέχη μιλούν για «παιδοκεντρική προσέγγιση» χωρίς μαξιμαλιστική προσέγγιση που θα περιλάμβανε και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή..

Αρκούν αυτά για να κάμψουν τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ; Εξ αρχής όχι. Κι αυτό διότι ακόμα και μετά από αυτές τις διευκρινίσεις πολλοί βουλευτές δηλώνουν ιδεολογικά και αξιακά αντίθετοι στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυρίως στην τεκνοθεσία με οποιαδήποτε μορφή. Τουλάχιστον το ένα τρίτο της ΚΟ στέκεται απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δηλώνει ότι είτε θα καταψηφίσει όταν αυτή έρθει στη Βουλή είτε θα απέχει. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με το πλαίσιο και θα καταψηφίσει. Ξεκάθαρο «όχι» έχουν πει ο Θάνος Πλεύρης, ο Νότης Μηταράκης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης και η Άννα Καραμανλή. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Μακάριος Λαζαρίδης, ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας, και προσανατολίζεται στην ίδια στάση. Το θέμα της αντιμετώπισης του εκφοβισμού στα σχολεία έχει βάλει στο τραπέζι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και αναλόγως των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα καθορίσει την στάση του. Αρκετοί είναι και οι βουλευτές επαρχίας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πέραν της όποιας προσωπικής άποψης δέχονται πίεση από τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά την Εκκλησία που έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον του νομοσχεδίου.

 

«Πολιτικό μασάζ» από Μπρατάκο-Συρεγγέλα σε βουλευτές


Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και η γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα έχουν αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης και του κόμματος τις επαφές με τους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να αλλάξουν στάση. Η εξίσωση είναι δύσκολη, ωστόσο, κοινοβουλευτικές πηγές, εκτιμούν ότι το «πολιτικό μασάζ» μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε βουλευτές που εκλέχτηκαν πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει ζητηθεί από όλους, ακόμα και σε όσους επιμείνουν μέχρι το τέλος, είναι να είναι ήπιοι στο δημόσιο διάλογο και να μην κάνουν εμπρηστικές τοποθετήσεις που θα τους φέρουν σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

 

Κομματική πειθαρχία μόνο για υπουργούς


Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι να μην θέσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές και αυτοί να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και αν χρειαστεί θα δώσει την παραίτηση του στον πρωθυπουργό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις προσανατολίζεται, πλέον, στο «Ναι», ενώ κανένας άλλος υπουργός δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις. Σε επίπεδο υφυπουργών υπάρχουν αντιδράσεις, όπως από την υφυπουργό Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα και μένει να φανεί αν αυτές θα καμφθούν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

 

Η Εκκλησία και ο ρόλος Σκέρτσου, Μαρινάκη, Ζαχαράκη, Μιχαηλίδου


Το Μέγαρο Μαξίμου θα βρει απέναντι του και την εκκλησία που έχει πάρει θέση δια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος δήλωσε ότι «πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επαφή της κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή προκειμένου να ενημερώσουν την Ιεραρχία για το νομοσχέδιο και να επιδιώξουν έναν ήρεμο διάλογο, χωρίς τις ακραίες τοποθετήσεις Μητροπολιτών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα,αναφέρει το iefimerida.gr. Αυτή την στιγμή δεν είναι στο τραπέζι μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ιερώνυμο, χωρίς να αποκλείεται τίποτα εφόσον κριθεί χρήσιμο.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα αναλάβει να επικοινωνήσει τις θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και να υπερασπιστεί το νομοθέτημα, ενώ είναι πολύ πιθανό να είναι και ο εισηγητής της κυβέρνησης στη Βουλή. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου είναι από τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος για λογαριασμό της κυβέρνησης και να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία στο δημόσιο διάλογο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...