Πολιτική

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Κάνοντας την αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα και κρίνοντας από το κλίμα και το ύφος των δύο ηγετών, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το μέλλον στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. 

«Είναι σημαντική ημέρα, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν, μια επίσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένη», είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την Τουρκία για τη διαφορά που έχουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς στο ‘κόκκινο’ και να έχουμε κρίσεις. Σήμερα, πέρα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις, είχαμε και κάποια από τα αποτελέσματα, με κάποιες συμφωνίες συνεργασίας».

Όπως λέει ο ίδιος: «Έχουμε προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα, τον Φεβρουάριο θα το προχωρήσουμε. Το θετικό κλίμα δε σημαίνει ότι έχουν φύγει από το τραπέζι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα».

»(…) Το κλίμα ήταν καλό και στη συνάντηση που έγινε με τις αντιπροσωπείες και στη συνέχεια στο γεύμα μεταξύ των υπουργών και φάνηκε ότι όντως, αυτή η θετική ατζέντα, μπορεί να μπει μπροστά, να έχει αποτελέσματα. Ήδη έχουμε αύξηση του διμερούς εμπορίου παρά τα προβλήματα που υπήρχαν. Είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση που μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, είπε πως όλα πήγαν καλά, «καλύτερα απ΄ ό,τι και ο πλέον αισιόδοξος ενδεχομένως ανέμενε».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία για τους δικούς της λόγους – καθαρά λόγους συμφέροντος – έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, και είναι αυτή που έκανε αλλαγή στάσης, εμείς είμαστε εκεί που ήμασταν, η Τουρκία πήγε από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε μου Κυριάκο» και από τους Typhoon τους πυραύλους και το «θα έρθουμε μια νύχτα» στη διακήρυξη των Αθηνών».

Τα επόμενα ραντεβού

Τον Φεβρουάριο του 2024, αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, της Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα ακολουθήσει τον Απρίλιο, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Τον Ιούλιο ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει ξανά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ