Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Εντός της ημέρας κρίνεται η πολιτική τύχη του Μπελέρη - Εξετάζεται το αίτημα ορκωμοσίας

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αλβανία, το αίτημα για παροχή άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα. Την Τρίτη θα ακολουθήσει η συνέχιση της δίκης για την κύρια υπόθεση που αφορά την υποτιθέμενη εξαγορά ψήφων.

Σε περίπτωση που το αίτημα που έχει καταθέσει ο εκλεγμένος δήμαρχος, γίνει δεκτό από το δικαστήριο, θα οριστεί η ημερομηνία της ορκωμοσίας, η οποία θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χιμάρα, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος θα ορίσει τον αντιδήμαρχο που θα ασκεί τα καθήκοντα του αναπληρωτή δημάρχου.

Έντονες πιέσεις από την ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά έχει κλιμακώσει τις πιέσεις προς την αλβανική πλευρά. Την περασμένη Τετάρτη, η ελληνική αποστολή κατέθεσε γραπτή δήλωση με την οποία εξέφραζε τη ρητή επιφύλαξη της για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας σε περίπτωση που δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Μπελέρη.

Στην επιστολή που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, η Ελλάδα αναφέρει ότι «διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη «η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρει η επιστολή

«Η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι του έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένου δημάρχου να αναλάβει τα καθήκοντά του», όπως τόνιζε η επιστολή.

Ακόμη, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η ανάληψη των καθηκόντων του δεν θα πρέπει να θίγει τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Συνεπώς, η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου κ. Beleris αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αντανακλά την περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου».

Στο τέλος της επιστολής υπογραμμίζεται ότι «η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της ΕΕ, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα», ενώ αναφέρει ότι η Αθήνα «αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της έκθεσης αξιολόγησης των εκκρεμών κριτηρίων».

 

Κεφαλογιάννης για Μπελέρη: Η αποτροπή της ορκωμοσίας του αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, θα παραστεί σήμερα στην εκδίκαση ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης του αιτήματος του Φρέντη Μπελέρη για να του χορηγηθεί ειδική άδεια που θα επιτρέψει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου

 

«Ο Φρέντη Μπελέρης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή από τις 12 Μαΐου. Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξαν δήμαρχο τους», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία προκειμένου να συναντηθεί μαζί του και να του συμπαρασταθεί. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, θα παραστεί σήμερα στην εκδίκαση ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης του αιτήματος του Φρέντη Μπελέρη για να του χορηγηθεί ειδική άδεια που θα επιτρέψει την ορκωμοσία και την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δημάρχου.

«Ο Φρέντης Μπελέρης, επτά μήνες τώρα παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, παραμένει προφυλακισμένος. Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά του που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο: Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

 

Και πρόσθεσε: «Όπως ρητά αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η αποτροπή της ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ